Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mariette samlar kraft inför finalen

Det är dags. Efter många månader av föreberedelser är det nu final i Melodifestivalen 2017. En känslosam Mariette ser fram emot att få sprida ljus och hoppfullhet långt ut i Europa.

– Välkommen hem till mig!

Mariette visar in i den tillfälliga loge som finns under golvet i Friends arena. I en av alla tråkiga lagerlokaler har man piffat till det, så att det ser ut lite som en blandning mellan fritidsgård och tygbutik. Varje artist har fått ett litet "rum", där "väggarna" är hopsatta av svarta skynken. 

– Man hör de andra artisterna i rummen bredvid, så det gäller att inte snacka för mycket skit om dem, skämtar Mariette.

Att någon skulle göra det känns dock inte särskilt troligt. Trots att artisterna är konkurrenter under lördagskvällen så är det en väldigt bra stämning i gruppen.

– Jag vet inte riktigt vad det är, men gemenskapen och sammanhållningen mellan artisterna känns mycket bättre i år än när jag var med för två år sedan. Vi försöker snacka och skämta så mycket vi kan med varandra, även om det bara är i en kö till en presskonferens.

Rummet är litet, knappt tre gånger tre meter. Här inne finns en soffa, sittplatser, förvaringslådor och bord.

– Det blir rätt trångt när hela teamet ska samlas här.

Det gör de ofta, för de har bra sammanhållning. Under intervjun håller sig de flesta i teamet precis utanför. Det är bland annat dansarna Tilda, Edin, Elin och Kenny. Kusinen Jenny Hansson, som har varit med och skrivit bidraget "A million years" finns här. Flickvännen Melanie Wehbe är så klart på plats, för förutom att vara Mariettes partner är hon även sångare, och körar i låten (bakom scen, utanför bild). En annan som är ständigt närvarande är pressansvariga Ellen Fjaestad, från Warner Music. I Malmö var Mariette hennes enda artist, men i finalen har hon tre andra att ta hand om, så hon springer fram och tillbaka mellan de olika tälten. Från och med den här veckan är även fotografen Magnus Ragnvid flitigt förekommande vid Mariettes sida. Han ska föröviga hela den slutliga veckan i Melodifestivalen.

Och det kan nog behövas. För just nu är det väldigt mycket känslor inblandade för både Mariette och de övriga i gänget, och de är så glada över att ha kommit så här långt.

– Det är ju så stort det här. Jag måste kunna njuta. Det är helt nödvändigt, för jag älskar det här! Jag är så känslig för hela den här situationen. Det är så mäktigt att vara med här.
Sedan finalplatsen i Malmö säkrades för fyra veckor sedan har Mariette inte gjort så mycket. Hon har nämligen inte kunnat.

– Redan på söndagen efteråt så slog det till med en sådan rejäl förkylning att jag var utslagen i soffan i två veckor. Jag gissar att det var all anspänning som släppte. Så kan det bli efter en så intensiv period efter månader av föreberedelser. Men nu har jag kunnat träna igen.

– Och jag har sett att dansarna har repat sönder sig. De är såna proffs. Jag ser deras leende på läpparna varje gång, då blir jag nöjd.

Numret kommer inte ändras mot hur det var i deltävlingen.

– Jag älskar det här så mycket. Det är så ljust och fräscht, det finns ingen anledning att krångla till det. De som röstade på det gillade ju det.

Några av de som gillade det var Mariettes familj som var på plats i Malmö. Inför den tävlingen berättade Mariette för HP hur känslosamt det skulle vara att se dem i publiken med sina hemmagjorda skyltar, och så blev det.

– Jag såg dem från green room. Nu ska de vara på plats igen, och jag har sagt åt dem att jag inte vill se deras nya skyltar innan lördag, det klarar jag inte. Men pappa, han skickade ett sms där han hade gjort en prideflagga som det stod "Mariette" på. Det är så fint. För det är ju också något jag vill stå bakom.

Budskap är viktigt för Mariette, och något hon ser som viktigt för en vinnarlåt i Melodifestivalen.

– Nu ska vi ju inte bara rösta fram en Spotify-hit, utan faktiskt det som ska representera Sverige. Jag vill trycka på att vi behöver hoppfullheten, energin och ljuset. Vi vill ta med ljuset till Europa.

Men för att komma till Eurovision måste man först vinna Melodifestivalen. För ett par veckor sedan toppade Mariette oddsen, men nu ligger hon på en femteplats hos flera bettingbolag.

– Jag bryr mig egentligen inte, och försöker att inte kolla på sånt, men man blir ju påmind om det av olika journalister lite då och då. Men jag hoppas på att folk röstar på det som de gillar, och vi står för en boast, ett lyckorus.

Se även: Tilda från Halmstad dansar bakom Mariette

Se även: Amanda designar artisternas smycken

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här