Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Museichef Erika Lanner tar emot ett manuskript från Albert Einstein från ägaren Per Taube. Pressbild.

Manuskript från Einstein ställs ut på Nobelmuseet

I veckan överlämnas ett handskrivet manuskript från Albert Einstein till Nobelmuseet i Stockholm.

Manuskriptet innehåller en variant av den allmänna relativitetsteorin från 1915, och låg till grund för en artikel som publicerades av den preussiska vetenskapsakademien 1922.

"Intresset kring Albert Einstein är alltid stort bland våra museibesökare. Det här manuskriptet hjälper oss att berätta om hans forskning och om turerna kring hans Nobelpris, som han ju faktiskt inte fick för relativitetsteorin", säger museichef Erika Lanner i ett pressmeddelande.

Manuskriptet, som kommer att visas för allmänheten efter sommaren, har haft en rad privata ägare sedan det författades. Det förvärvades förra året av Åsa och Per Taube, som nu donerar det till Nobelmuseet.

"Det här är ett unikt dokument som vi vill att många ska få glädje av. Vi kunde därför inte tänka oss en bättre hemvist än museet", säger Per Taube enligt pressmeddelandet.

Albert Einstein publicerade sin berömda relativitetsteori 1905. 1921 tilldelades han Nobelpriset i fysik "för hans förtjänster om den teoretiska fysiken, särskilt för hans upptäckt av lagen för den fotoelektriska effekten".