Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maja Strömstedt har skrivit kontrakt med ett av världens mest framgångsrika skivbolag, Republic Records. Under sitt nya artistnamn Maja Kristina släpper hon nu singeln "Fake love".

Maja Strömstedt är redo för världen

Tänk dig själv. Du är en ung svensk artist och låtskrivare med några singlar i bagaget. Utan att hur du riktigt vet hur det gick till har din nyskrivna låt hamnat i rätt händer och du skriver kontrakt med ett av världens största skivbolag. Det är exakt vad som har hänt 20-åriga Maja Strömstedt.

Maja Strömstedts nya singel " No fake love " är resultatet av att en talangscout på amerikanska Republic Records fick tag i demoversionen av låten och blev eld och lågor. Han tog den vidare till bolagets allra högsta höns, branschmogulen Avery Lipman, som också älskade den och plötsligt satt Maja Strömstedt i möte på huvudkontoret i New York.

- De var i extas, och jag var i chock. Jag förstod inte riktigt då vad det skulle innebära, men det blev en direktsigning, vilket är väldigt ovanligt, säger hon.

Advokater blandades in och kontrakt bollades, och plötsligt hade Strömstedt en USA-lansering framför sig.

- Det är helt otroligt. Jag är också glad att de ville ha just mig och inte ville ge låten till någon annan artist. Samtidigt var jag väldigt tydlig med att jag ville hålla fast vid min musik själv, att det var min låt och att det är jag som ska göra den, säger hon.

Konkurrent med idolerna

Nu blir Maja Strömstedt, vars nya artistnamn är Maja Kristina eftersom skivbolaget tyckte att bara Maja var för kort och att "ingen kan uttala 'Strömstedt' i USA", stallkompis med världsstjärnor som Nicki Minaj, Ariana Grande och The Weeknd. Konstig känsla, tycker hon.

- Det är ju artister som jag har sett upp till och lyssnar på och tycker är fantastiskt bra. Men helt plötsligt blir de konkurrenter! Det är ju lite konstigt eftersom det här är en så tuff bransch och även om man är vänskaplig med folk finns det väldigt lite plats på toppen.

Maja Strömstedt har vuxit upp med musik i hemmet. Dels genom pappa Niklas Strömstedts jobb som artist men också via mamma, programledaren Agneta Sjödin, som alltid sjöng hemma och lyssnade på rock.

Den första egna låten komponerades på piano – med bara lite hjälp från pappa med ackorden – och handlade om det hårda livet på en bondgård. Maja Strömstedt var sju år och hade själv aldrig besökt en sådan men texten löd ändå: "Jag har bott på en bondgård i hela mitt liv, men nu får det vara nog, jag faller snart ihop".

Ingen press

Någon press hemifrån har hon däremot aldrig känt.

- Jag har aldrig blivit pushad att ta lektioner eller sådär, utan allting kom till mig väldigt naturligt. Jag lärde mig spela själv och fick upptäcka det på egen hand. Jag blev själv nyfiken på hur det är att skapa låtar, säger hon.

Under 2016 och 2017 släppte hon tre singlar, men tanken att försöka hitta sitt sound.

- Det var skönt att släppa dem och känna efter vad det var jag ville göra. Men nu när jag utvecklas under några år känner jag att låtarna jag har i dag är mycket mer jag. De har en tydligare röd tråd, men dit hade jag inte kommit om det inte varit för de tidigare låtarna, säger hon.

Efter singelsläppet väntar låtskriveri i Los Angeles och fler möten med bolaget i New York. Ett album kommer, men inget datum är satt. Främst fokuserar hon på att bygga vidare på sin karriär, långsamt och steg för steg även om USA-lanseringen gör henne kommersiell.

- Även om jag trivs bäst i studion när jag får sitta och skriva musik är det en del av jobbet att vara ansiktet utåt för sin musik. Jag är enormt stolt över mitt jobb. Men jag ska försöka skriva så bra musik som möjligt, för det är det viktiga i slutändan. Man kan sjunga hur bra som helst och vara hur härlig som helst, men är det inte en tillräckligt stark låt kommer ingen lyssna.

Fotnot: "Fake love" släpps i Norden på Universal Sverige och i resten av världen på Republic Records.