Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ljus och rymd på nya Nationalmuseum

Större publika ytor, mer ljusinsläpp och nya restauranger. Det ska känneteckna nya Nationalmuseum efter den stora renoveringen. Redan nu har vi fått en smygtitt inne på den dammiga byggarbetsplatsen.

Ett tjugotal hjälmprydda besökare klättrar uppför Nationalmuseets imponerande entrétrapp. Här uppe möts besökarna vanligtvis av Carl Larssons målning "Gustav Vasas intåg i Stockholm". Men i dag är fresken noggrant inbakad i skyddande omslag för att inte förstöras i det omfattande renoveringsarbete som pågår.

Nationalmuseums ordinarie lokaler på Blasieholmen i Stockholm har varit stängda för renovering sedan i höstas. Under onsdagen släppte Statens Fastighetsverk in medier för en smygtitt på förändringarna. När allt är klart om drygt två år kan besökarna bland annat vänta sig mer ljus och rymd, fler och större utställningssalar och tre nya matställen.

- Det här är första gången under museets levnad som vi gör en så övergripande uppgradering, säger Harald Pleijel, utvecklingsdirektör på Statens Fastighetsverk som har det övergripande ansvaret för renoveringen.

Många utmaningar

Men att renovera - och modernisera - den gamla byggnaden som stod klar 1866 är ingen lätt uppgift. Den stora utmaningen har varit att få in moderniseringarna utan att det syns eller tar plats från utställningsytorna. Det har krävt en och annan kreativ lösning. Man har till exempel gjutit kopior av takrosetterna som pryder innertaken och monterat in ventilationsdonen och sprinklersystemen inuti de nya rosetterna. Utrymmet för all teknik ska in sin tur läggas under golvet i ljusgårdarna, vilket gör att golvnivån höjs avsevärt. Samtidigt har ventilationstrummorna fått gömmas under golven på de olika våningsplanen.

Att renovera Nationalmuseum innebär också att förhålla sig till ständiga överraskningar, säger projektchefen på Statens Fastighetsverk, Cecilia Brännvall

- Vi har grävt provgropar, vi har öppnat golven och vi har inventerat och tittat på originalritningarna för att skapa oss en bild av huset. Men ändå ser det ofta helt annorlunda ut än förväntat. När huset stod klart 1866 hade bygget pågått i 15 år och haft olika byggherrar, så arbetet har förstås utvecklats under tiden, säger hon.

Tre nya restauranger

När allt står klart ska tre nya matställen stå till besökarnas förfogande. En helt ny restaurang för 140 gäster ska byggas och ett större café med bar för 120 gäster ska inrymmas i gamla kontorslokaler. Dessutom tillkommer ett litet bibliotekscafé för cirka 40 personer. Det långsmala rummet som ska rymma bibliotekscaféet har tidigare varit arkiv och bibliotek och har tidigare aldrig varit tillgängligt för besökarna. Rummet har en vacker träinredning från 1920-talet med spiraltrappor på vardera kortändan. Inredningen ska sparas och sätta stämningen i det nya caféet.

Sommaren 2017 ska själva renoveringen vara färdig. Besökarna får däremot vänta ett halvår till, troligen till januari 2018.

- Då ska allt vara på plats, alla ytor och alla restauranger vara öppna, säger Fredrik Eriksson, projektledare på Nationalmuseum.