Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Livlöst och platt – trots action

Litteratur

Varg Gyllander
STHLM: inferno
Hoi förlag

En försvunnen bärnstenshäst riskerar att ödelägga stora delar av Söder i Stockholm i Varg Gyllanders nya bok STHLM: inferno, där han introducerar Norma och Joshua från den hemliga brottsbekämpande organisationen NOCC.

Bärnstenshästen har en tvilling och de båda måste enligt en profetia återförenas för att inte den klan ibn Muhammad al-Qasimi tillhör och dess rike ska gå under. Jakten på hästen leder till Stockholm och området runt Slussen, där flera sprängattentat iscensätts.

Samtidigt sker ett mindre myteri på en skattletarbåt utanför Åland. Kaptenen har fått ett märkligt erbjudande om en synnerligen lönsam skattjakt men han tar det inte på allvar. Och eftersom det dess-utom blåser upp till storm bestämmer han att båten ska ligga kvar i Mariehamn, en order som de två besättningsmännen vägrar lyda.

En professor i marinarkeologi mördas, liksom en blomsterbutiksinnehavare och massor av människor dör eller skadas i explosionerna. Andra överlever mot alla odds när restaurangen de varit instängda i kapsejsar. Och någonstans finns en lejd mördare som vägrar ge upp och en person som håller i alla trådarna.

Det är en bok med mycket action och lite känslor. Trots att den bitvis är spännande lämnar den mig oberörd. Samtliga karaktärer i boken är platta och livlösa, oavsett om de sprängs till döds eller överlever.

Dessutom är intrigen stundtals alldeles för lätt att genomskåda, hur komplicerad den än tycks till en början.

Huvudkaraktärerna Joshua och Norma är båda trasiga och med många hemligheter i bagaget och tanken är förmodligen att fler pusselbitar ska komma fram i nästa bok, men författaren lyckas dessvärre inte göra mig tillräckligt nyfiken för att vilja lägga det pusslet.