Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Lerin startar konstskola i nya SVT-programmet "Lerins lärlingar". Pressbild.

Lerin: "Det har blivit vänskap för livet"

I nya SVT-serien "Lerins lärlingar" startar konstnären och Augustprisbelönade författaren Lars Lerin en konstskola för personer med funktionsnedsättningar.

Under två månader och sex avsnitt får tittarna följa Lars Lerin och de 20 deltagarna som alla kommer från Karlstad kommuns handikappomsorg. De ska måla, men även prova på andra konstnärliga uttryck, som att arbeta med lera, spela teater, musicera och dansa.

- Jag trivs ihop med människor med funktionshinder, många har varit tvungna att hantera jobbiga saker under sina liv och det kan jag identifiera mig med, säger Lars Lerin.

"Svårt att säga ifrån"

Slutmålet är en stor utställning och vernissagefest på Lerins museum, som invigs av drottning Silvia. Lars man Manoel "Junior" Marques, till vardags museichef, agerar festgeneral inför invigningen.

- Jag har varit tvungen att ta på mig rollen som lärare vilket jag är dålig på. Jag har svårt att säga ifrån och velar mest, säger Lars Lerin med ett skratt.

Kända gäster

Under programmets gång dyker både kända och okända gäster upp. Bland annat kommer Eric Saadeoch Kakan Hermanssonpå besök.

- Det har verkligen varit otroligt roligt. Jag har lärt mig minst lika mycket av deltagarna som de har lärt sig av mig. Vi kommer att fortsätta träffas, det har blivit vänskap för livet. Jag är så himla kär i de här människorna!

"Lerins lärlingar" får premiär i SVT1 den 10 januari.