Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leif GW Persson. Arkivbild.

Leif GW Persson vill ta chansen att sluta på topp

TV4 värvar Leif GW Persson från SVT. Kriminologprofessorn ska göra ett nytt krimprogram, nya avsnitt av "GW:s mord", och medverka regelbundet i "Nyhetsmorgon".

Leif GW Persson är inte helt ny på TV4 – programmet "GW:s mord" hade premiär i kanalen i fjol. Men mest har Persson haft sin hemvist i SVT i och med långköraren "Veckans brott", vars sista avsnitt sändes på tisdagskvällen.

"Jag har varit åtta år på SVT med Veckans Brott. Programmet går bättre än någonsin och bättre chans än så att sluta på topp får jag inte. Ser fram mot att fundera ut något ännu bättre som jag kan göra på TV4", skriver han i ett sms till TT.

Planera för framtiden

"Häromdagen fyllde jag 73 år. Då slog det mig plötsligt att jag borde börja planera för min framtid. Jag kom då fram till att framtiden finns på TV4. Min förhoppning är att kunna göra riktigt bra tv", säger Persson i ett pressmeddelande.

Det nya, ännu namnlösa kriminalprogrammet, får premiär i höst. Enligt TV4 kommer det att ha ett lägre tempo och lägga större fokus på aktuella brott.

Den tredje säsongen av "GW:s mord", där Persson bland annat tar upp Arbogafallet, är planerad till våren 2019. I "Nyhetsmorgon" ska han synas som expert, men han ska även knytas närmare nyhetsbevakningen.

"Ett unikum"

Kanalens programchef Fredrik Arefalk är nöjd med rekryteringen.

- Leif är ett unikum på många sätt, dels genom sitt sätt att berätta historier överlag, men inte minst genom sin expertis inom kriminologin. Han har kraft i sitt berättande och han är en person vars åsikter väldigt många är nyfikna på, säger han.

Arefalk öppnar även för att samarbetet kan växa sig ännu större:

- Vi tycker även att han skriver väldigt bra, och hoppas med tiden att vi ska kunna samarbeta mer på dramasidan, men det står skrivet i stjärnorna än så länge.

"Veckans brott" har sänts sedan 2010 och brukar ha runt 1,3 miljoner tittare varje vecka.

Programledaren Camilla Kvartoft ska framöver leda partiledarutfrågningarna i SVT under valrörelsen och fortsätta leda "Agenda” i SVT.