Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Den döende detektiven" är den avslutande delen i tv-trilogin som baserats på Leif GW Perssons kriminalromaner om polisen Lars Martin Johansson. "De bryter ju mot alla regler om hur deckare ska vara", säger Rolf Lassgård. Han och Helena af Sandeberg gör huvudrollerna.

Lassgård tar farväl av GW:s polis

Rolf Lassgård och Helena af Sandeberg är tillbaka som Lars Martin Johansson och Jeanette Eriksson. "Den döende detektiven" är den sista delen i tv-trilogin om Leif GW Perssons romanfigurer.

I "En pilgrims död" undersökte de Palmemordet och den övergripande handlingen i "Den fjärde mannen" kretsade kring gisslandramat vid västtyska ambassaden i Stockholm.

Den nya miniserien "Den döende detektiven" handlar kanske framför allt om människan Lars Martin Johansson.

- Det är väldigt mycket LMJ:s historia. I de andra har vi haft de haft de här stora händelserna men det här är den mest personliga, säger Helena af Sandeberg, som spelar polisen Jeanette Eriksson.

Rolf Lassgård berättar att det faktiskt var Leif GW Perssons roman "Den döende detektiven" som från början lockade honom till rollen som Lars Martin Johansson.

- När de presenterade "En pilgrims död" så tyckte jag att det var jättehäftigt med Palmemordet och allt men jag hade lite tankar. Där var LMJ polis, punkt. Jag var lite orolig för det, en polis till? Men så läste jag den här boken och blev väldigt taggad och jag är väldigt glad över att jag har fått vara med på den här resan, säger Rolf Lassgård.

Ouppklarat flickmord

"Den döende detektiven" börjar med att Lars Martin Johansson, numera motvillig pensionär, får en hjärnblödning. På sjukhuset får han veta att hela hans kropp är i förfall – samtidigt får han, av sin läkare, höra talas om ett intressant fall.

- Han får nys om ett ouppklarat flickmord från mitten av 80-talet och det blir ett slags hjärngymnastik för honom. Att ta sig an ett ganska omöjligt fall och få göra ett sista samarbete med Eriksson, fast i hemmet då, ett slags privatspaning. Det är en historia om det här brottet men också om död, relationer, arbetskamrater och vad som är viktigt, säger Rolf Lassgård.

Han tycker att det känns fint att avsluta tv-trilogin med att låta Lars Martin Johansson ta sig an ett mer "normalt" fall.

- Det är ett brott som sker runtomkring oss mer ofta och det blir något vackert i det, tycker jag. Att en döende mans sista brottsutredning handlar om att skänka upprättelse åt en liten flicka. Att det inte handlar om att han löser Kennedymordet, säger Rolf Lassgård.

"Kommer sakna henne"

Helena af Sandeberg och Rolf Lassgård gjorde de första inspelningarna som Jeanette Eriksson och Lars Martin Johansson 2012. När "Den döende detektiven" får premiär har det hunnit bli 2018 och de berättar att de blivit fästa vid rollfigurerna under de år som har gått.

- Man har ju levt med det här. Det är också samma gäng som har gjort alla säsonger, så man har blivit vänner och det finns en väldig kärlek och omsorg för det här projektet. Så det var väldigt vemodigt när vi spelade in den här gången, säger Helena af Sandeberg och fortsätter:

- Jag tycker om Eriksson så mycket Jag tycker att det är skönt att vara hon, hon är väldigt olik mig och det tycker jag är befriande. Jag kommer att sakna henne.

"Den döende detektiven" får premiär i SVT1 den 3 januari.