Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kulturmaraton växlar upp

En vecka efter starten växlar Kulturmaraton upp och erbjuder besökarna nya spännande upplevelser. Och innan evenemanget är över utlovas en riktig utmaning.

Projektledaren Charlotte Ek Virack har mött positiva reaktioner efter den första veckans Kulturmaraton. Men också mindre positiva.

Hon tar kritiken med ro.

– Folk är jätteglada att vi ljudsätter platser. Vi har fått jättefin feedback på art-walken. Halmstad har länge varit en stad som förknippas med konst och musik. Det här är ett sätt att ge konsten en ny plattform. Visst finns det alltid någon som gnäller också, men ska man vara en stad med kulturella förtecken måste man fortsätta att producera. Gnället är bara en del av processen, säger hon och avslöjar att det kommer mera – något riktigt utmanande:

– Det finns något planerat som troligen kommer att ge lite ramaskri. Någon kommer att gnälla. I alla fall i den äldre publiken.

Kolla när det mörknat

Under helgen kom det upp ett par nya projiceringar och ett par nya konstverk. Dessutom får Stora torg en installation i form av en kyrka under måndagen.

– I Cassels gamla lokaler visar Viktor Ödman en organisk projektion på de stora glasdörrarna. Den syns bäst på kvällen. Han kommer från ett konstkollektiv som heter Åskvåg, som bland annat jobbat med projektioner på festivaler, säger Charlotte Ek Virack och berättar vidare om en annan nyhet som inleddes under den gångna helgen:

– Det är en ljus- och videoinstallation i den tidigare resebyråns lokaler på Klammerdammsgatan av Lars Bylund. Det är ett verk som bland annat består av rörliga silhuettbilder i kombination med en videoproduktion. Det är ganska ballt att gå förbi och kolla när det mörknat, fortsätter hon.

Fria händer

Måndagens händelse är en installation, som illustrerats av Minna Svensson, med stark symbolik.

– Den har en form av en kyrka och är lite av en minnesplats för 2020 års kulturevenemang. Samtidigt är det en blinkning till Bauhaus-situationisterna som bland andra Halmstadkonstnären Hardy Strid ingick i. De gjorde också en installation i form av en kyrka, men de var mycket mer politiska och drog åt ett annat håll. Men vi vill ändå uppmärksamma dem, för de var ändå balla killar i konstens tecken.

– Minna Svensson serietecknar normalt, men jag förmådde henne att göra det här. Hon fick fria händer att jobba med något lite större än hon brukar.

Läs också: Årets Kulturnatt ett smittfritt Kulturmaraton

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här