Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kulturanalys bor numer på översta våningen i Världskulturmuseet i Göteborg. Arkivbild.

Kulturanalys måste byggas upp på nytt

Högst upp i Världskulturmuseet i Göteborg ligger numera Myndigheten för kulturanalys. Direktören Sverker Härd får på sikt helt nya medarbetare, och tidigast om ett år kan myndigheten arbeta med full kapacitet igen.

För drygt ett år sedan beslutade regeringen att Myndigheten för kulturanalys skulle flytta från Stockholm till Göteborg som ett led i en utlokalisering av statliga tjänster. Nu packas flyttkartongerna upp i Göteborg.

- På sikt är det ingen som följer med från Stockholm, men jag har två medarbetare som väntar med att söka nya jobb tills omlokaliseringen är fullt genomförd, säger direktören Sverker Härd som själv blir kvar.

På sparlåga

Den drygt 15 personer stora myndighetens verksamhet har gått ner på sparlåga det senaste året i takt med att medarbetarna slutat. Men nu är alla nyrekryterade analytiker på plats, och Sverker Härd hoppas på givande samarbeten med exempelvis kultur- och analysavdelning på region Väst samt Förvaltningshögskolan.

- Nu handlar det om att utveckla verksamheten och komma igång på allvar. Där måste man ha tålamod för det kommer att ta tid. Tidigast om ett år är vi lika produktiva som när vi fick omlokaliseringsbeskedet, förmodligen tar det längre tid än så.

"Bara rolig"

Sverker Härd beskriver det nuvarande läget som en nystart.

- Att omlokalisera är i stora delar en plågsam process eftersom medarbetare mår så dåligt. Men när man kommit så långt som vi kommit nu blir det en utvecklingsfas och den är bara rolig, säger han.

Kulturanalys uppdrag är att samla in statistik och göra undersökningar som bidrar till utvecklingen av kulturpolitiken. Enligt Dagens Nyheter landar notan för omlokaliseringen på cirka 2,5 miljoner kronor.