Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kritiserad festival drar i gång

En älskad indiefestival men också ett kritiserat arrangemang. På onsdag drar Emmabodafestivalen i gång.

När den före detta indiepopfestivalen som numera är inriktad på dans och elektroniskt, börjar på onsdag är det för 27:e året i rad. Bland artisterna märks bland annat heta akter som Silvana Imam, Far & Son, Maskinen och Little Jinder. I år har man också valt att boka några för sammanhanget ganska ovanliga artister. Mitt bland alla kreddiga dj:s dyker något överraskande eurodiscoakter som Vengaboys, Dr Bombay och E-Type upp.

Men det är också en festival som omgärdats av kontroverser på senare tid. Festivalen som tidigare har fått kritik för sitt mansdominerade artistuppåd, har även i år mest män på artistlistan. Endast 9 av festivalens totalt 63 akter består i år av kvinnor - och då är grupper där både män och kvinnor ingår, inräknade. TT har utan framgång sökt festivalgeneralen Håkan Karlsson för en kommentar. Men 2011 sade han så här om den sneda könsfördelningen till Dagens Nyheter:

- Vi bokar bara bra artister. Nej, vi tänker inte på handikappade och krymplingar eller något annat.

Tidigare i år fick festivalen också kritik för att man bokat artisten Mr Cool, vars texter kritiserats för att innehålla rasism, sexism och homofobi. Mr Cool ställde senare in sin egen medverkan.