Håkan Hellström är tillbaka med ny musik – och Göteborgs-Postens Johan Lindqvist hoppas på att han lämnar de stora arenorna för ett tag. "Om det är svårt att ta sig till Ullevi är det lika svårt att ta sig därifrån, frågan är var han skulle kunna spela så att det blir hanterligt", säger han. Arkivbild.
Håkan Hellström är tillbaka med ny musik – och Göteborgs-Postens Johan Lindqvist hoppas på att han lämnar de stora arenorna för ett tag. "Om det är svårt att ta sig till Ullevi är det lika svårt att ta sig därifrån, frågan är var han skulle kunna spela så att det blir hanterligt", säger han. Arkivbild.

Kritikerna: Mindre publikfrieri från Håkan

På fredag släpps Håkan Hellströms nya album "Illusioner". Kritikerna tycker sig se en artist som går tillbaka till rötterna.

ANNONS
|

2014 kastade en Håkan Hellström-storm omkull Sverige när han slog publikrekord på Ullevi. Två år senare gjorde han samma sak, två dagar i rad. Precis efter smygpremiären av "Rullande åska"-turnén 2017 meddelande Göteborgsartisten att han skulle ta en scenpaus under en längre tid för att fokusera på musiken.

Många blev därför överraskade när han tidigare i december släppte bomben – det kommer ett nytt album. Först kom smakprovet "Vänta tills våren" och natten mot tisdag gav han ut "Tro på livet". Liksom tidigare har han arbetat med parhästen Björn Olsson.

ANNONS

"Måste utmana fansen"

"Vänta tills våren" går emot det kommersiella och radiovänliga formatet, då det är en ballad på sex och en halv minuter. Klokt, tycker Aftonbladets Markus Larsson.

- Det kommer han nog att tjäna på långsiktigt. Han har redan en väldigt stor publik och jag tror att han skulle irritera många av kärnfansen om han inte utmanar dem emellanåt, säger Larsson.

- Förhoppningsvis gör han någonting som inte är extremt skräddarsytt för stora arenor. Den genren har han redan tämjt. Jag hoppas att han återgår till någonting personligare och mer oväntat, som "Ett kolikbarns bekännelser", säger Markus Larsson.

Göteborgs-Postens Johan Lindqvist är inne på samma spår. Utifrån singeln ser han en artist som går bort från de elektroniska inslagen och mer åt det mjuka organiska –och hoppas att det är slutspelat på Ullevi för ett tag.

- Jag tror att både han och hans publik skulle må bra av något slags ny inramning, upprepning är ingenting man ska sträva efter som artist, säger Johan Lindqvist.

ANNONS

Valet av förstasingel tror han var väl genomtänkt från Håkan Hellströms sida.

- Jag tror inte att det inte kommer att bli en lika stor hit som hans senaste singlar, men det är han nog medveten om. Han vill nog öppna en lite nygammal dörr för hur han kan låta och han insåg kanske att det skulle bli en snackis eftersom att den inte följer det förväntade singelvalet.

"Från skrivbordslådan"

Även musikjournalisten Annah Björk tolkar "Vänta tills våren" som att Håkan Hellström tar ett steg bort från de mest publikfriande strategierna.

- Om det inte ligger en bombastisk turné med rekordförväntningar på publiksiffrorna framför honom, behöver han inte anpassa sig för att sälja ut. Han måste inte göra de där valen som verkade ganska ängsliga sist, som att samarbeta med Silvana Imam och Erik Lundin för att nå ut bredare och verka modern, säger hon.

ANNONS

- Eftersom det kommer ganska nära ”Du gamla du fria” i tid, skulle det kunna vara en skiva med låtar som skrivits under en längre tid som samlas. Lite som ”Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått” från 2005, där han gav ut det han hade i skivbordslådan ungefär. Det var inte helt dumt som ett mellanalbum.

Albumet släpps den 14 december – men blir det lika stor hype som tidigare år?

- Den riktiga febern infinner sig inte förrän han ställer sig på scenen, säger Johan Lindqvist.

TT

Fakta: Så tycker kritikerna om "Vänta tills våren"

Markus Larsson, musikkritiker, Aftonbladet:

- Jag vet inte vad jag ska göra av den riktigt. Det är en fin melodi som förstörs lite av ett textbabbel som nästan känns som att Håkan Hellström gör en parodi på Håkan Hellström.

Annah Björk, musikjournalist och författare:

- Jag tycker att det är en helt okej bit som förvaltar ett slags klassisk Bob Dylan-tradition. Jag gillar hans obrydda inställning till radiolistor, att han bara kör på med en 6,5 minuter lång "stream of consciousness". Som rockens motsvarighet till Ulf Lundells senaste bok ”Vardagar” – han verkar bara låta pennan gå. Men det är trist att singeln inte har någonting som ens liknar en överraskning, relevans eller utveckling. Och så låter den ju förvirrande likt mycket av det han redan skrivit.

Johan Lindqvist, musikjournalist, Göteborgs-Posten:

- Jag tycker om den jättemycket, det var ett oväntat singelval, dels för att det är en flummig ballad, och dels för att den är ovanligt lång för att vara en singel.

Fakta: Håkan Hellström

Håkan Hellström föddes 1974 i Göteborg.

Efter att ha spelat trummor och bas i grupperna Broder Daniel och Honey is Cool, slog han igenom 2000 som soloartist med singeln "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

Sedan dess har han hunnit släppa sju album, "Det är så jag säger det" (2002), "Ett kolikbarns bekännelser" (2005), "Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått" (2005), "För sent för Edelweiss" (2008), "2 steg från Paradise" (2010), "Det kommer aldrig va över för mig" (2013) och "Du gamla du fria" (2016).

Nu är han aktuell med det kommande albumet "Illusioner", som släpps den 14 december.

ANNONS