Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Krönika: Sturegymnasiet dominerar Övik i helgen

Efter gymnasiet har mycket hänt, men i kväll sammanstrålar vägarna i Örnsköldsvik.

Mellan åren 2001 och 2004 gick jag på Sturegymnasiet. Det var en väldigt rolig tid, med duktiga lärare, ett skönt studieklimat och bra kompisar. En av sakerna som gjorde tiden på Sture så kul var allt som hände mellan lektionerna. Eftersom det är "den kreativa skolan", som de själva kallar det, så hände det alltid saker där. Tv-eleverna gjorde intern-tv som vi samlades och kollade på i Mediteket på fredagsförmiddagarna. Dans- och teatereleverna uppträdde och musikstudenterna anordnade konserter.

Under mitt första gymnasieår gick även Mariette och Emmi Christensson där. Den förra tog sedan studenten sommaren som följde, och den andra året efter. Och sedan var det min tur. Jag kan inte påstå att jag minns ett specifikt tillfälle med just de två, men jag kommer ihåg att det snackades om bägge två, och jag vet att jag gick på föreställningar där de var med.
Efter gymnasiet har mycket hänt, men i kväll sammanstrålar vägarna i Örnsköldsvik. Under kommunens välkomstbankett i torsdags pratade jag med både Emmi och Mariette, och in i samtalet kom sedan också Expressens Dante Thomsen och även Carl-Philip Landin. Han är ansvarig för hela produktionen av programmet, och ska även ner och ta hand om Eurovision Song Contest i Portugal i maj. Vad har då Dante och Carl-Philip med det här att göra? Jo, även dem är gamla Stureelever.

Detsamma gäller även för artister som Linnea Henriksson, Basshunter och Linnea Olsson. Karin Andersson, sånglärare, berättar i en tidigare artikel om att det har gått så bra för flera tidigare elever. Förutom de nämnda artisterna vill hon även hålla fram andra som har kommit långt i musikkarriären, men kanske inte är så namnkunniga för allmänheten.

"Vi jobbar kreativt och flexibelt. Vi är öppna för att hitta nya vägar, vi delar den utmaningen" berättade Karin Andersson om skolan, och det stämmer bra. Alla som gick där tilläts att utvecklas precis så som det behövdes.

I kväll är det då dags för två av Stures gamla elever att mötas i den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen. Den ena inleder och den andra avslutar kvällens program. Det är Christer Björkman som sätter startordningen, och inget lämnas åt slumpen där. Han är en man som älskar dramaturgi, och han vet mycket väl vad det innebär att Mariette är den som går ut allra sist i den allra sista deltävlingen. Det är en position som brukar sparas till det bidrag som han tror folk ser mest fram emot. Under senare år har detta nummer givits till bland andra Måns Zelmerlöw, Molly Sandén, Loreen och Danny Saucedo. Det har inte alltid lett till vinst, men att vara segertippad kommer automatiskt med det startnumret.

Innebär det att Mariette är den som tar hem hela alltet på Friends arena om två veckor? Svårt att säga. Det är inget bidrag som har en wow-känsla direkt, men en bra låt och som vanligt ett snyggt nummer av den proffsiga veteranen.

Emmi å sin sida är nykomling, men vilken debut! Hennes mäktiga "Icarus" förtjänar en bra placering.

Hur som helst ska det bli kul att följa den halländska kampen i kväll, och för att citera Karin Andersson, det är roligt när det går bra för gamla Stureelever. Oavsett om man är firad musikalstjärna, segertippad popartist eller bara Mellokrönikör.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här