Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Toner” har leget inne på ett lager i många år men nu är skulpturen tillbaka i Filtparken, en bit ifrån där den stod tidigare.

”Toner” har kommit tillbaka till Filtparken

En gammal bekant har gjort comeback i Filtparken. Det är Björn Therkelssons skulptur ”Toner” som sedan fredag 6 oktober åter kan beskådas av Halmstadborna.

Den milt slingrande skulpturen står mitt på gräsmattan, omgiven av höga eller stora hus, och ett av dem är Stadsbiblioteket. Man kan se det nya konstverket inifrån Konsthallen.

Nu är dock inte ”Toner” helt ny. Många Halmstadbor känner säkert igen skulpturen; den har även tidigare stått i Filtparken, men på en annan plats.

– Vi var tvungna att avlägsna den i början av 2000-talet när det nya biblioteket skulle byggas. Sedan har ”Toner” legat på teknik- och fritidsförvaltningens lager, säger Lovisa Nilsson, intendent för offentlig konst vid kulturförvaltningen

Hon är glad över att skulpturen åter kan visas.

– Det har vi velat länge, och nu hade vi råd och möjlighet att sätta upp den.

Skulptören Björn Therkelsson är bosatt i Vilske-Kleva utanför Falköping. Han har flera skulpturer på offentliga platser, bland annat ”Klättraren” i Trädgårdsföreningen i Göteborg, och han är också glad över att ”Toner” har kommit ut i det fria igen.

– Jag gjorde den 1986 eller 1987, och ”Toner” var förstås inspirerad av att den skulle stå vid Kommunala musikskolan. Det är en fysisk bild av toner som slingrar sig runt varandra.

I dag har skolan, som numera heter Kulturskolan, flyttat och det kommer inte längre någon musik från huset där den låg. Men det finns i alla fall några ”Toner” kvar på platsen.

– Ja, skulpturen kan bli som ett minne av skolan, säger Björn Therkelsson.