Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mikael Ericsson är en av konstnärerna som har fått sitt verk delvis förstört.

Sabotage mot konst

Flera verk vid konstprojektet (X)sites har vandaliserats, bland annat tre verk i Halland. – Det är tråkigt men inte ovanligt när det handlar om offentlig konst, säger projektledaren Robert Hais.

Sedan en tid pågår (X)sites där konstverk placerats ut i naturen, längs Kattegattleden och i Västergötland. 30 konstnärer från nio länder finns representerade efter sammanlagt 450 km cykelled, med stöd från stat, berörda kommuner och regioner.

Några veckor efter invigningen står det klart att fem verk har blivit vandaliserade och två av dem är utplacerade i Halmstad kommun.

Det gäller dels ”Ljudskådning” av Mikael Ericsson – en ljudinstallation vid observatoriet i Gullbranna där kablarna till högtalarna har kapats – och ”whereto” av Rita Winde som är placerad vid Österskans.

– Där har en resväska och en lampa saboterats, säger Robert Hais och tillägger att konstnärerna i bästa fall kan reparera sina verk.

Ett tredje verk i Halland som blivit saboterat är ”Källan” av Simon Gran-Danielsson i Kungsbacka, medan två verk har drabbats i Ängelholm respektive Tranemo.