Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rekordpriser för Halmstadgruppens verk: ”Talar för deras storhet”

Nyligen såldes två tavlor från Halmstadgruppen för rekordsummor på en auktion anordnad av Bukowskis.
– Vi tycker det är fantastiskt roligt att det finns ett så stort intresse för Halmstadgruppen, säger Erika Danker, intendent på Mjellby konstmuseum.

I dagarna blev det en miljonsuccé för konstnärsgruppen Halmstadgruppen, när två av deras verk auktionerades ut på Bukowskis – ett av Nordens ledande auktionshus.

Erik Olsons tavla ”Carré Rouge (Röd kvadrat)” från 1930 såldes för 8,4 miljoner kronor, vilket är årets hittills dyraste målning och ett nytt världsrekord för konstnären, enligt Bukowskis.

– Det är en helt otrolig summa! Verket har ett stort konsthistoriskt värde och det är väl därför priset har trissats upp, säger Erika Danker, intendent på Mjellby konstmuseum i Halmstad, om auktionen.

Mjellby konstmuseum har en permanent utställning med Halmstadgruppens verk och förvaltar deras konsthistoriska arv.

– Priserna på auktionen visar att det finns ett stort intresse för Halmstadgruppen, vilket vi tycker är fantastiskt roligt. Vi märker att många kommer hit för att titta på deras målningar.

”Sportmotiven alltid populära”

Ytterligare ett rekord blev det för Waldemar Lorentzon, också medlem i Halmstadgruppen, vars verk ”Tennisspelaren” från 1928-29 gick loss för 3,8 miljoner kronor.

– Vi har tidigare sett att 20–30-tals-verken gått för höga summor. Och sportmotiven från Halmstadgruppen har alltid varit väldigt populära, säger Erika Danker och fortsätter:

– Kännetecknande för hela 20-tals-andan är att det fanns en positiv framtidsvision som man ville förmedla utåt. Man hade lämnat första världskriget bakom sig och såg ljust på framtiden. Särskilt i sportmotiven försökte man fånga den rörelse och energi som fanns under 20-talet.

Talar för gruppens storhet

På sin tid medverkade Halmstadgruppen i stora surrealistutställningar i både Paris och London. Att två av deras verk nu gått loss för mångmiljonbelopp på Bukowskis talar för konstnärsgruppens storhet, menar Erika Danker.

– Tänk dig själv att komma från en liten landsort på västkusten och slå så pass internationellt som de gjorde. Halmstadgruppen var banbrytande och de har betytt otroligt mycket för den svenska konsthistorien, säger hon.

LÄS MER: Utställning av dansk konstnär med Halmstadkoppling

LÄS MER: Mjellby konstmuseum renoveras för 32 miljoner