Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mörka gestalter. ”Utan titel” kallar Elin Bengtsson från Halmstad sina två stora bilder. De hänger i början av vårsalongen som invigs på söndag.

Rekordmånga konstnärer deltar i årets vårsalong

Rekordmånga kände sig kallade och fler än någonsin kom med. På söndag öppnar vårsalongen 2016 och då presenteras även årets stipendiat.

Det är som vanligt en brokig utställning som möter publiken på Hallands konstmuseum i Halmstad. Här finns allt från måleri till skulptur och foto, med mera.

Den jurybedömda utställningen består av 135 verk skapade av 47 konstnärer, vilket är fler än någonsin tidigare. Det var även rekordmånga sökande i år: 268!

– Konstnärerna har bara fått lämna in tre verk, mot tidigare fem, och alla tre skulle bli godkända av juryn – utom specifika undantag, säger Bo-Lennart Nilsson i Hallands konstförening som arrangerar vårsalongen i samarbete med museet.

Ett undantag möter vi redan i första rummet, där det hänger två stora målningar av Elin Bengtsson från Malmö (men hon är uppväxt i Halmstad).

Det är, som vanligt, en viss kvinnlig övervikt bland deltagarna; de utgör 65,9 procent för att vara exakt.

När jag bläddrar bland konstnärsnamnen är flera helt nya, medan andra verkar återkomma, år efter år.

– Ja, så blir det trots att vi har ny jury varje gång, säger Bo-Lennart.

Årets jury har bestått av Pontus Hammarén, chef vid Borås konstmuseum, och fotokonstnären Ann Eringstam – som har ställt ut i Halmstad, flera gånger.

– Det var värdefullt att få med Ann och hennes fotokunskaper, säger Daniel Sanjay vid konstföreningen.

Såväl han som Bo-Lennart Nilsson menar att kvalitén på konsten är generellt bättre i år.

– Salongen är öppen för alla, men vi har jobbat på att få in mer professionalism – bland annat genom att annonsera på konstskolor, säger Daniel Sanjay.

En rundvandring ger också ett friskt och mångfacetterat intryck.

I början av salongen återfinns Lotta Roséns pärlplattetavlor och Jonas Börjessons videoverk ”Nån dag blir det bra”, och i nästa rum är det lätt att lägga märke till Robert Hais skulpturer, mitt på golvet.

Det kräver dock sin tid att vandra runt och betrakta alla verk, från veteraner och nya namn. Margareta Ek från Ysby är en av debutanterna, men hon är sedan tidigare välkänd som teaterregissör och föreståndare för Dramalogen i Halmstad.

Hennes bilder har titlar som ”Byråkrati” och ”Moralpanik”. På den sistnämnda finns det flera små lappar, där det bland annat står ”Det går inte an”.

Det återstår att se om något verk på vårsalongen väcker panik eller debatt. För två år sedan satte fotokonstnären Czon (von Underground) – ett artistnamn får vi förmoda? – upp egna lappar på flera ställen i lokalen,

– Lapparna tillhörde inte utställningen så vi fick gå efter och ta ner dem, säger Bo Lennart Nilsson utan att låta alltför bekymrad.

Czon (von Underground) är även med i år, och uppger Infernostreet i Hades som adress.

Men alla konstnärer på vårsalongen ska, som sagt, ha halländsk anknynting. Och det sägs att Czon har rötterna nära Ätran...

Fotnot. Vårsalongen pågår till och med 8 maj.