Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Oh Devolution.

Norsk sextett har vernissage

Det handlar om Norge på Teckningsmuseet i Laholm. I morgon lördag öppnar en utställning med sex konstnärer från vårt nordvästra grannland.

Det är nordiskt tema på Teckningsmuseet i år, och först ut var ”Down by the river”, i vintras. Det var en utställning med tre danska konstnärer som väckte debatt, eftersom en av deltagarna sade sig skapa sina verk under påverkan av LSD.

Nu har det blivit Norges tur, och i morgon lördag är det vernissage för ”Alluring landscapes, deceptive twilight” med sex tecknare: Marit Victoria Wulff Andreassen, Ingri Haraldsen, Johannes Høie, Rina Charlott Lindgren, Sverre Malling och Christian Messel.

– Vi har letat och hittat sex samtida tecknare. De har väldigt olika stilar och teman, och ger en bra bild av norsk teckning, säger Frida Talik, konstnärlig ledare vid museet.

Vad är det för teman?

– Det finns en hel del konst- och idéhistoriska referenser, som du kan se på Johannes Höies bild ”Masse (mörk)”. Där finns ett undergångstema i en tid när andligheten har gått förlorad.

Konstnärerna kommer från olika delar av sitt avlånga land, och alla de tre kvinnliga tecknarna har sina rötter i Nordnorge.

– Man kan se att naturen är viktig i deras bilder, säger Frida Talik.

”Alluring landscapes, deceptive twilight” invigs av Lovisa Aldrin, ordförande Driftnämnden kultur och skola, region Halland.