Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mild konstkupp vid vernissage

En mindre konstkupp ägde rum på Hallands konstmuseum i går. Det var vänner till gruppen Czon&Underground som satte upp en flyer – som senare plockades ner.

”Rätt kul” och ”oskyldigt” är några kommentarer till aktionen som ägde rum vid vernissagen för årets vårsalong, som arrangeras av Hallands konstförening.

Där medverkar i år för första gången några anonyma utställare. Det är konstkollektivet Czon & Underground som har med fyra bilder och det var kring dem som det hände saker:

Några personer – enligt uppgift maskerade – satte upp flyers (= lappar) vid bilderna och även ett slags programförklaring med texten: "Underground will take over Hallands museum".

Denna lapp plockades ner av Bo-Lennart Nilsson, ordförande i Hallands konstförening.

– Det var av hänsyn till de andra utställarna, säger han.

De övriga lapparna fick sitta kvar och Bo-Lennart Nilsson är inte särskilt upprörd över tilltaget.

– Det är sådant som händer, det var lite kul, säger han och gläder sig i första hand åt en lyckad vernissage med många besökare.

Bo-Lennart Nilsson känner inte själv till vilka som döljer sig bakom namnet Czon & Underground – men HP fick tag på en av medlemmarna på måndagen.

Han förklarar att gruppen inte var inblandad i kuppen.

– Den utfördes av vänner till oss som kände för att busa, och det var jätteroligt.

Mannen, som vill vara anonym, berättar att Czon & Underground i första hand består av tre personer från respektive Halland, Blekinge och Bohuslän. Gruppen har funnits sedan hösten 2011 och har tidigare visat bilder i bland annat Öland, i Växjö och i Varberg.

Man kan spåra ett visst intresse för övernaturliga väsen hos gruppen. I ett mejl angående söndagens aktion i Halmstad gläder medlemmarna sig över att "mer uppmärksamhet ges till de glömda oknytten där ute i stora hemska skogen".

Vilka är oknytten? Är det ni?

– Nej, vi menar snarare skogsrån och andra bortglömda varelser, svarar medlemmen i Czon & Underground.