Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Kontraster är Tarik Hardags signum

Tarik Hardaga brinner för en kontrastrik konst med varierande motiv. HP träffade Halmstadkonstnären inför hans kommande utställning på Black & White Art – med vernissage nu i helgen.

Den klassiska bilden av en konstnärs ateljé är ett bohemiskt och rörigt tillhåll, där färgstänken når långt utanför ramarna. Tarik Hardagas ateljé på Linehed är raka motsatsen.

– Jag tillbringar tolv timmar om dagen här. Då är det inte så roligt om det är stökigt, säger han.

Utmed och på väggarna i ateljén står och hänger ett urval av Tariks tavlor – alla målade med akryl på pannå. Den stora förebilden är Rembrandt, som Tarik menar är mästaren på det han själv vill framhäva i sin konst.

– Jag gillar kontraster som ger en spänning i bilden. Mörkt, ljust, mörkt, ljust – det får aldrig vara samma nyans efter varandra, säger Tarik och visar med fingret på en av sina tavlor. Han fortsätter:

– Det viktigaste är inte detaljerna, utan att ha rätt färg på rätt ställe.

Tarik Hardaga har ynnesten att kunna arbeta med sin konst på heltid. Ödmjukt tillägger han ”än så länge i alla fall” och påpekar att det bara fungerar så länge folk intresserar sig för det han målar.

Familjen Hardaga kom till Sverige och Visby från Bosnien 1994. Fem år senare flyttade de till Halmstad och en promenad genom staden blev starten för Tariks karriär som heltidskonstnär.

– Jag var ny här och gick ut för att lära känna staden. Plötsligt fick jag syn på galleri Black & White Art och gick spontant in. Där träffade jag Bengt Tönnermark som frågade om jag målar. När jag svarade ja sa han: ”får jag komma och kolla?”.

Där föddes ett samarbete som håller än i dag, och genom åren har Tarik Hardaga ställt ut på platser runt om i Sverige, men även i Finland, Bosnien, Danmark och New York. Här hemma i Halmstad ställer han ut var fjärde år.

– Man får inte visa sig för mycket, folk måste få bli nyfikna, säger han.

I helgen är det alltså dags för vernissage igen, och utställningen på Black & White Art pågår till 27 november.