Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Allt från foto till papier mache på årets vårsalong

Vårsalongen 2021 står redo på Hallands Konstmuseum när öppnas för besökare igen. En utställning där jurybedömda konstnärer får visa upp sina verk.

Med anledning av coronapandemin har Hallands Konstmuseum i Halmstad varit stängt sedan mitten av november förra året. Nu planerar man att återigen öppna upp för allmänheten tisdag den 30 mars. Och redan dagen därpå, öppnar museet upp Vårsalongen 2021.

– Vi är jätteglada för utställningen. Sen är man jätteglad för att öppna museet igen, men man måste ändå vara försiktig fortfarande så att det inte kommer för många samtidigt, så det är lite ambivalent, säger Magnus Jensner, museichef på Hallands Konstmuseum.

LÄS MER: Satsning på dubbelbiljett till museer föll väl ut

Vårsalongen, som är ett samarbete mellan Hallands Konstmuseum och Hallands Konstförening, är en utställning vars verk valts ut av en jury. I år bestod juryn av Greta Burman, Förbundchef på Sveriges Konstföreningar och Marika Reuterswärd, chef på Kristianstads konsthall.

– Det som är roligt är att de inte vet någonting om konstnärerna när de gör sina beslut. Utan utgår endast från själva verken, säger Bo-Lennart Nilsson, ordförande för Hallands Konstförening.

En skillnad från tidigare år är att alla anmälningar skett digitalt. Men det har inte påverkat antalet inskickade konstverk.

– Det var 263 konstutövare som lämnade in sina verk för bedömning av juryn. Och det är bland den högsta siffran vi haft någonsin, säger Bo- Lennart Nilsson.

Av de sökande är det sedan 31 konstnärer som blivit utvalda av juryn att ställa ut sina verk på. I år är det 12 av de utvalda som debuterar, vilket museichefen Magnus Jensner tycker är roligt.

– Jag tycker att det är viktigt att lyfta att det är många debutanter som ställer ut på dessa vårsalongerna. Det är ju väldigt viktigt att antalet konstnärer hela tiden blir fler. Sen är det såklart jättekul att vi får möjligheten att presentera dem här hos oss, säger han.

Men en del har alltså synts till i sammanhanget tidigare. En av dem är Vivianne Edorson.

– Jag tror att det är sjunde gången hon är med, säger Bo-Lennart Nilsson.

Vivianne Edorson arbetar med skulpturstickning. I år imponerades juryn så pass av hennes verk, att hon utsågs att motta årets vårstipendiat.

”I sitt berättande lyckas hon förmedla känslan av det vi längtar efter allra mest; att träffa våra nära och kära och fika tillsammans. Konstverken lyser upp tillvaron i en svår tid”, skriver jurymedlemmarna Greta Burman och Marika Reuterswärd i sin motivering.

Även Mjellby Konstmuseum öppnar igen den 30 mars. Och som HP tidigare skrivit om, satsar museerna på gemensam entrébiljett.

LÄS MER: Samarbete om biljett fortsätter hela 2021