Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Absent friends säger sitt i Einars magasin

”Absent friends och samtida företeelser”. Så heter den utställning som allkonstnären Margareta Ek nu visar i Einars magasin i Ysby. Här berättar hon om några av målningarna – och är tanken att de ska väcka nya tankar hos betraktaren.

Maggan Ek presenterar de frånvarande vännerna som ett gäng ”orädda, härliga människor som stuckit ut, sagt sin mening och ibland blivit missförstådda men ofta citerade”.

– Jag har mött dem i konsten, litteraturen och genom flitiga studier i historia. De är visserligen avlidna, men alla har på något sätt lagt en bit till min personlighet, säger Maggan och fortsätter:

– För mig måste konsten väcka känslor, och med målningarna konfronterar jag mina historiska vänner med nutida problem och orättvisor. Vad hade till exempel Axel Oxenstierna tyckt om den tystnadskultur som breder ut sig inom den kommunala förvaltningen?

Maggan har arbetat i akryl på duk, oftast på gamla dukar och med ramen på. (Under de nya motiven kan det alltså dölja sig en gammal bondgård med en ko på en äng…)

– Ofta förser jag målningarna med texter eller citat för att uppmana betraktaren till att själv läsa vidare och googla.

Målningarna är också förseglade med ett par lager båtlack.

– Dels för att hålla dessa energiska och flyktiga personer på plats, men också för att ge färgen en djupare lyster och ytan en spegelreflex.

Förutom målningarna ställer Maggan Ek ut ett antal skulpturer, framför allt ljusstakar, där hon har sammanfogat små gipsfigurer som därmed fått ett nytt sammanhang.

”Absent friends och samtida företeelser” - som under sommaren kommer att växa med fler porträtt – pågår till den 28 augusti.