Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kodjo Akolor beskriver föreställningen som 60 procent rolig och 40 procent allvarlig. "Det bästa scenariot är att man råkar trycka ut en liten fis ofrivilligt för att man skrattar så mycket, men att man också ska kunna landa i någon form av allvar och reflektion", säger han.

Kodjo: "Du bestämmer själv vem du är"

Kodjo Akolor vänder ut och in på föräldraskapet i monologen "Jag, pappa?" som har premiär på Scalateatern i Stockholm.

Mindre än två veckor efter att Kodjo Akolor har lämnat programledarskapet i Melodifestivalen har enmansföreställningen "Jag, pappa?" premiär på Scalateatern, för att sedan spelas runt om i landet.

Kodjo Akolor hörs vanligtvis i Morgonpasset i P3 och arbetar som ståuppkomiker. Den kommande rollen beskriver han som sin första seriösa insats som skådespelare.

- Det är trots allt på "teatern", säger Kodjo Akolor, och drar ut på a:et.

"Jag, pappa?" är en omarbetad version av Bjarni Thorssons föreställning "The dad". Men det var inte helt självklart för Kodjo Akolor att tacka ja.

- När jag först fick frågan om att göra monologen kände jag att "Gud, jag vill inte bli någon klassisk medieperson som ska 'prata om föräldraskapet'", säger han.

- Med det sagt läste jag manuset, tyckte det var kul och såg mycket utrymme för att göra någonting annat av det.

Riktad till alla

Föreställningen kretsar kring en samtalsgrupp för pappor där Kodjo Akolor spelar samtliga roller. Men målgruppen är inte bara fäder utan alla som antingen är eller har föräldrar.

Han har tidigare gått igenom de här frågorna 2017 då han tillsammans med sin fru Olga Nikrasova skrev boken "Den ultimata föräldraguiden", som enligt honom är ett stort "fuck you" till dem som har åsikter om andras föräldraskap.

Kodjo Akolor blev pappa för första gången för snart fem år sedan när sonen Zion föddes. Två år senare kom dottern Zoe.

Reagerar med ilska

Det han beskriver som jobbigast med föräldraskapet är när hans barn blir utsatta för hemskheter han själv inte kan påverka.

- När någon säger till min son att han inte kan vara från Solna eftersom att han är mörk... jag tror inte att man tänker på den sidan av föräldraskapet. Man oroar sig för kräksjuka, men när min son vid fyra års ålder får komma i kontakt med fördomar som ett annat barn har... sedan tänker jag inte kommentera var det kommer ifrån men jag tror inte det är från Youtube.

Vid sådana situationer blir han både arg och ledsen, men reagerar på ett liknande sätt som hans föräldrar gjorde när han var ung.

- Med att bygga in någon form av integritet, att "du lever i en värld och ett samhälle där du kommer att dömas utifrån hur du ser ut. Om du är svensk bestämmer inte någon annan, du bestämmer själv vem du är", säger han.

- Men det här är någonting som precis har dykt upp i min verklighet, förställningen är ganska bortkopplad från det, tillägger han.