Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Komikern Jesper Rönndahl är programledare för "Svenska nyheter" i SVT. Arkivbild.

Kinas ambassad kritiserar SVT-program

"Svenska nyheter" med Jesper Rönndahl visade under fredagskvällen en satirisk fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister. Det har fått Kinas ambassad i Stockholm att gå i taket och anklaga SVT för att vara rasistiska. Men SVT står på sig.

Bakgrunden till inslaget i "Svenska nyheter" är de tre kinesiska turister som kördes bort av polis från ett vandrarhem i Stockholm i början av september. I "informationsfilmen" säger komikern Hanna Dorsin att det är förbjudet att bajsa utanför historiska byggnader, att vi i Sverige värnar om alla människors lika värde – förutom kinesers – och att den som är ute och går med sin hund inte gör det för att personen just har köpt sin lunch.

Kinas ambassad skriver att man kräver en ursäkt och hotar med ytterligare åtgärder. Man anser att inslaget är rasistiskt och slår mot etniska grupper, samt att en karta som visats i programmet inte erkänner Kinas överhöghet över Tibet och Taiwan.

- Jag tror att de har missat poängen i vårt budskap. Vi vill visa på att det fortfarande känns som att det är en lägre tröskel och mindre laddat att skämta om kineser och asiater. Det är ett satirprogram, vi ska ta ut svängarna, säger SVT:s programchef Thomas Hall till Aftonbladet.

Programledaren Jesper Rönndahl har delat en bild på den kinesiska ambassadens fördömande i sociala medier.

"Nu var man där igen och startade en diplomatisk kris med en supermakt", skriver han.