Kajsa Grytt spelar på Visfestivalen i Västervik i år: "Jag har lantställe en bit utanför Västervik. Det går inte att säga nej, jag blev jätteglad när de frågade". Arkivbild.
Kajsa Grytt spelar på Visfestivalen i Västervik i år: "Jag har lantställe en bit utanför Västervik. Det går inte att säga nej, jag blev jätteglad när de frågade". Arkivbild.

Kajsa Grytt: "Den är speciell"

Visfestivalen i Västervik har arrangerats sedan 1966 – och i helgen är det dags igen. Kajsa Grytt är en av de artister som tackat ja.

ANNONS
|

En klassiker bland sommarfestivalerna är Visfestivalen i Västervik – och artisten Kajsa Grytt har spelat på festivalen två gånger tidigare.

Trots att hon har flera projekt på gång, bland annat skriver hon en ny roman och planerar att släppa ny musik till hösten, kunde hon inte säga nej när hon fick frågan om att spela på festivalen i år.

- Den är speciell, den där festivalen. Den har ju funnits väldigt länge. När jag var liten fick vi höra rykten om att hela gänget, Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström, åkte ut hit till Hasselö och festade och bland annat försökte såga ner ett gammalt träd. Det fanns en massa myter. För mig så har den funnits med sedan jag var liten, säger hon.

ANNONS

Arrangerats i 52 år

Med på scenen finns sonen Fabian som ska spela gitarr. De slipper också åka någon längre bit eftersom Kajsa Grytt har lantställe i närheten av Västervik.

- Det är väldigt bekvämt, Fabian och jag kan repa härute, sedan kan vi åka in och spela, sedan åka ut igen, säger Kajsa Grytt.

Calle Åstrand är vd för Visfestivalen, som arrangerats varje år sedan 1966.

- Det känns bra, men det är också ett ansvarstagande att se till att den fortsätter. Så att den inte drabbas av festivaldöden, som drabbar många andra festivaler, säger han.

"Vill komma tillbaka"

Visfestivalen hålls i Stegeholms slottsruin, och antalet platser är begränsat. Calle Åstrand säger att ruinen i sig är en del i att festivalen har överlevt.

- Det kan vara svårt att locka ner en artist till Västervik, det är inte så lätt att ta sig hit. Men när de väl har varit här vill de alltid komma tillbaka. Det är också en nyckel till att Visfestivalen har överlevt, folk vill komma tillbaka, både publik, artister och personal, säger han.

ANNONS

Jämställd festival

De senaste åren har festivalen satsat på en mer jämställd line-up, vilket har lyckats.

- Det är vår artistansvariga, Anna Ulvaeus, som har drivit den frågan under de senaste tre åren. Förra året var vi i princip jämställt. Vi har fått bidrag från Musikverket också för detta i år. Vi är jämställda på scen, och även i personal, säger Calle Åstrand.

Kajsa Grytt tycker att det är bra att festivalen har nått jämställdhet.

- Det vore väldigt konstigt om den inte vore jämställd. Det där skitsnacket om att det inte finns band, eller kvinnliga musiker, det är bullshit, säger hon.

TT

Fakta: Visfestivalen i Västervik

Festivalen har arrangerats varje år sedan 1966 i Stegeholms slottsruin i Västervik. Bland andra Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström medverkade många gånger under de första 20 åren som Visfestivalen arrangerades.

I år hålls festivalen mellan den 13 och 15 juli. Bland de bokade artisterna märks Eva Dahlgren, Magnus Carlson, Miss Li och Kajsa Grytt.

ANNONS