Skådespelaren Julia Dufvenius fick skyddas från en manlig kollega på Dramaten. Arkivbild.
Skådespelaren Julia Dufvenius fick skyddas från en manlig kollega på Dramaten. Arkivbild.

Julia Dufvenius fick skyddas från kollega

Skådespelaren Julia Dufvenius fick eskorteras till och från scenen på grund av rädsla för en manlig kollega, berättar hon för Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Julia Dufvenius har varit fast anställd på Dramaten sedan 2008. Under metoo-hösten 2017 vittnade verksamma skådespelare om övergrepp och trakasserier i uppropet #tystnadtagning. Det fick enligt Dufvenius en manlig kollega att tro att hon pekat ut honom och han försökte komma i kontakt med henne om saken, berättar Dufvenius som då kände stark oro för att kollegan skulle bli aggressiv.

Lösningen blev att Dufvenius fick en jouranställd person som skulle följa henne från och till scenen för att hon skulle slippa möta mannen. Något Dufvenius nu är kritisk mot.

ANNONS

- Varför ordnade man inte ett samtal och redovisade en tydlig plan för hur vi skulle reda ut det här? Varför besparade man inte både mig och skådespelaren denna förnedring? säger hon till DN.

Inget förtroende

Julia Dufvenius är just nu tjänstledig och säger till tidningen att hennes förtroende för Eirik Stubø som chef för teatern är borta. Hon väljer att tala ut efter mötet som teaterchefen hade med ensemblen under torsdagen, eftersom hon tycker att han inte har tagit sitt ansvar som chef.

- På mötet sade han att han gjort ett felbeslut. Men det här var inget felbeslut. Jag kommer aldrig att ha honom som chef igen. Jag kommer inte tillbaka till Dramaten så länge han är där.

"Helt oacceptabelt"

Eirik Stubø väljer att kommentera kritiken från Dufvenius skriftligen till DN, men säger att han inte kan gå in på enskilda personalärenden.

ANNONS

"Ingen människa på någon arbetsplats ska behöva känna sig hotad och känna behov av att ledsagas på grund av sin rädsla för en kollega. Det är såklart helt oacceptabelt. Jag varken kan eller bör uttala mig i media i enskilda personalärenden, utan jag kommer att prata med den skådespelare som uttalat sig", skriver han.

TT

Fakta: Detta har hänt

Dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" lades ut på SVT Play fredagen den 22 mars. Den skildrade hennes liv som artist, men också den tid under mitten av 90-talet då hon misshandlades av en man hon hade en relation med. Reaktionerna kom omedelbart och i sociala medier blev hashtaggen #brinnförjosefin en av de mest diskuterade.

Mannen som misshandlade Josefin Nilsson arbetade på Dramaten och dömdes för misshandel och olaga hot. Han fick sitt straff fastställt till villkorlig dom av hovrätten.

I samband med att dokumentären visades ägde en ljusmanifestation rum utanför Dramaten och skådespelaren Alexander Karim gick i en debattartikel på sajten Nyheter24 ut med att han aldrig mer ska arbeta med "gubbslem och skitstövlar" inom film, tv och teater. De sista föreställningarna av uppsättningen mannen medverkat i ställdes in.

Kulturminister Amanda Lind träffade i tisdags Dramatens styrelseordförande för ett möte om hur institutionen arbetar mot trakasserier och för att skapa en trygg arbetsmiljö. Teaterchef Eirik Stubø höll i torsdags ett internt möte med de anställda och bekräftade för Dagens Nyheter att det inte är aktuellt med fler uppdrag för den utpekade mannen.

Teaterförbundet och flera skådespelare har uttalat kritik mot Dramatens ledning, som de inte anser har gjort tillräckligt för att följa handlingsplanen där man stipulerar en nolltolerans mot trakasserier och våld.

ANNONS