Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Rönndahl ber om ursäkt till de människor – "inte regimer" – som blivit sårade av hans Kinasatir i SVT-programmet "Svenska nyheter". Arkivbild.

Jesper Rönndahl svarar på satirkritiken

Programledaren Jesper Rönndahl ber nu om ursäkt för förra veckans Kinasatir i SVT:s satirprogram "Svenska nyheter", rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Rönndahls ursäkt slutade dock inte där, i programmet fortsätter han:

- Så till alla i Kina och här i Sverige – människor, inte regeringar, jag återkommer till er – som blev sårade av filmen i slutet av min Kinamonolog, det var inte min avsikt men den upplevdes som rasistisk, vilket vi borde ha förstått. Den var oansvarig och kulturellt okänslig. Förlåt, säger han i avsnittet och fortsätter:

- Men det här är inte ett förlåt till den kinesiska regimen som inte värdesätter konceptet yttrandefrihet.

Thomas Hall, ansvarig utgivare för programmet, formulerade en ursäkt redan i onsdags. Kinas ambassad svarade dock snabbt att de inte godtog ursäkten som de upplevde som falsk. Jan Helin, programdirektör på SVT, ställde sig dock bakom Halls uttalande.

- Vi ber inte om ursäkt för svensk satir till en regim för en stat. Det är en viktig publicistisk hållning. Det är för mig uppenbart att kinesiska ambassadens reaktioner är politik. Det spelet tänker vi inte delta i, men säkert fortsätta att skämta om, sade han till Dagens Nyheter.