Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Rönndahl. Arkivbild.

Jesper Rönndahl lämnar "Svenska nyheter"

Efter tre säsonger är det dags att sluta – kvällens "Svenska nyheter" blev Jesper Rönndahl sista.

Fredagens sändning av "Svenska nyheter" i SVT blev den sista med Jesper Rönndahl vid rodret. Programledaren lägger hatten på hyllan efter tre säsonger av satirprogrammet, ett val som dock inte var självklart.

- Det var svårt att fatta beslutet eftersom jag har en redaktion som är så helt extraordinärt fantastisk och jag kommer att sakna dem så mycket. Men jag är inte så intresserad av politiska nyheter egentligen, säger han.

Saknar "riktigt kunskap"

Det intresset hoppades han skulle växa med tiden, "eftersom man kan bli intresserad av allt bara man kan tillräckligt mycket om det", men det gjorde det inte riktigt.

- Jag saknar riktig kunskap, och att det inte handlar om att folk tycker något eller käbblar om något. Politikerna vet ju inte heller riktigt vad de pratar om, så hur ska jag kunna bli intresserad om ingen vet och alla bara tycker? säger han och tillägger:

- Det har ju varit jättejätteroligt också, det vill jag verkligen understryka. Jag har ju alltid roligt på jobbet förutom när vi pratar om saker folk kan bli ledsna över eller lite arga på. Då vill jag prata om dinosaurier i stället.

Kina bedarrade

Ett tillfälle som väckt ilskna reaktioner, åtminstone från utländskt håll, var då programmet sänt inslag med en fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister. Kinas ambassad i Stockholm gick i taket, SVT anklagades för rasism och Justitiekanslern (JK) prövade inslaget men kom fram till att det inte rörde sig om hets mot folkgrupp eller yttrandefrihetsbrott.

- Kina var egentligen inte alls så jobbigt som folk verkar tro. För min del bedarrade det ganska fort, det var mest på mina sociala medier det var en grej, säger Jesper Rönndahl.

Han lyfter i stället fram några av sina favoritögonblick från de tre gångna säsongerna:

- Det var väldigt roligt att prata om kärnkraft, där var det ju raka fakta, det tyckte jag var spännande. Det var också kul rent grafiskt när jag hade min tvätta pengar-skola också – ständigt aktuellt tydligen, säger han.

Favoritögonblicket var dock när programmets uppmaning till tittarna att registrera sig i donationsregistret resulterade i minst 18 000 nya donatorer.

- Det är nog det häftigaste vi har åstadkommit, säger Rönndahl.

Drömmen: eget program

Vad han ska göra i stället för "Svenska nyheter" är ännu lite oklart. Han och hustrun och kollegan Marie Agerhäll förhandlar med SVT om ännu en säsong av hyllade diplomatkomedin "Dips", men Rönndahl har även en annan dröm i sikte:

- Att få göra ett eget program med tyngre fakta och inte så mycket politik. Det är någonting sådant jag ska sätta mig ned och fundera ut nu, säger han.

Om det blir en fortsättning på "Svenska nyheter" och vem som i så fall kommer att leda programmet ger SVT ännu inte besked om. Programchef Thomas Hall säger i en kommentar till TT att man hoppas kunna återkomma med ett besked inom kort.

"Det är så klart trist att Jesper valt att inte fortsätta med programmet även om jag respekterar hans beslut. Vi har vetat om detta sen en tid tillbaka och har tankar om hur vi ska fylla tomrummet och räknar med att kunna berätta mer inom en månad," säger han.