Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jan-Owe Wikström: Grattis till Per Gessle – en 60-årig popslyngel

Per Håkan Gessle. Född den 12 januari 1959 och i dag alltså – 60 år. Det känns overkligt. Men ändå inte. För självklart stod det någonstans i stjärnorna skrivet att denne popnörd från Furet i Halmstad skulle ägna resten av sitt liv åt musiken.

Jag kommer än i dag ihåg första mötet med Per utanför Fridhemsgrillen sommaren 1978.

Vi träffades genom Mats Rödholm, en gemensam kompis. Per berättade att han hade startat ett nytt band, Gyllene Tider. Jag berättade att vi hade startat Musikspegeln, nöjessidan på lördagar i HP, och några dagar senare damp det ner ett brev innehållande ett kassettband med demoversioner av bland annat ”Billy” och ”När alla vännerna har gått hem”.

Per Gessle skrev brev till HP

Och ett långt brev som avslutades med raderna: ”Så vill du visa upp oss på en helsida i HP så hör av dig.” Undertecknat Benny Guldfot efter den tecknade hjälten i seriemagasinet Buster.

Det första reportaget i HP satt Per och Mats ”MP” Persson och väntade på ute hos Pers dåvarande svåger i Simlångsdalen tills tidningsbilen dök upp framåt morgonen. Och rötterna, varifrån han kommer, har Per aldrig glömt. Själv följde jag inspelningarna av den gula EP:n ute i Studio CMP, ett ombyggt hönshus på Kärleken där fårens bräkande utanför kunde tvinga till omtagningar.

Resten är ett stycke svensk och internationell pophistoria.

Från att han först, med skivkontraktet klart, hoppade av Gyllene Tider och bildade Hjärtekrossaren då han inte ville/vågade kicka Janne Carlsson i ombildandet av bandet till skivinspelningen med Lasse Lindbom i Emi-studion på Skärmarbrink i Stockholm, genombrottet med ”Flickorna på TV2”, hysterin, soloplattorna, det internationella genombrottet med Roxette, nya Gyllene Tider-vändor och fler soloprojekt.

Drygt tusen låtar på Stim

Därför har Per Gessle i dag drygt tusen låtar förlagda på Stim. Tusen!

Låt säga att de snittar på tre och en halv minut och man skulle alltså kunna spela olika Gessle-låtar i två dygn och tio timmar! Oavbrutet.

Samtidigt som han har sökt sig utanför ”safetyzonen” i nya, oväntade musikaliska samarbeten har han, både inom och utanför musiken, varit mån om långa samarbeten.

För Per Gessle må vara en 60-årig popslyngel som aldrig riktigt har vuxit upp. Han är också en driven affärsman och perfektionist som aldrig lämnat något åt slumpen utan delegerat de bitarna han inte själv kunnat. Samtidigt som han ändå alltid har velat ha koll och lagt sig i.

Från korrekturläsning, låtarna som ska spelas före konserterna och designen av plektrum till vintillverkning och hotelldrift, där frun och livskamraten sedan många år, Åsa, dock tagit ett ännu större ansvar.

80 miljoner sålda plattor

Så med drygt 80 miljoner sålda plattor och pengar ständigt intickande på bankkontot hade han kunnat stanna där och njuta av livet.

Men nyfikenheten, drivet har aldrig tonat av.

Tvärtom känns det som om det har ökat på ”äldre da’r”, med ständigt nya projekt och turnéer.

Som när han bara det senaste året upptill sin Per Gessles Roxette-turné skrev öppningslåten till pingis-VM i Halmstad, Gyllene Tiders och Linnea Henrikssons svenska VM-låt i fotboll och Mono Mind med skivsläpp på födelsedagen, det senaste ”hemliga” projektet.

Men inte det första.

Gyllene Tider på turné?

Det var Peter Pop & the Helicopters ”After school” 1978 som svar på Factorys popdänga ”Efter plugget”. Ett hemligt projekt med Per och Mats ”MP” Persson där vi plåtade herrarna invirade i folie(!) tills allt, av misstag, avslöjades av en kvällsavisa.

Så fungerade en 19-årig Gessle. Och så fungerar en 60-årig Gessle.

Därför: Grattis Per Håkan Gessle så ses vi alla i sommar på Gyllene Tiders 40-årsturné. För visst blir det väl en sådan...?

Läs också: Per Gessle avslöjar hemligt musikprojekt

Läs mer: Per Gessle: ”Marie vill att Roxette ska leva”

Recension: En höstkväll full av Gessles godis

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här