Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Internationell tecknarsolidaritet med Charlie Hebdo

Tecknare och satiriker världen över reagerar nu på terrorattentatet mot Charlie Hebdo. Bland de svenskar som höjer sina röster finns Charlie Christensen, Nina Hemmingsson och Lars Vilks.

Omedelbart efter terrorattentat i Paris där tolv personer miste livet började reaktioner från kollegor till de mördade satirikerna att strömma in.

"Med hela mitt hjärta för Charlie Hebdo", skriver Le Mondes tecknare Platu med bokstäver som dryper av blod. Den franske satirikern Tommy Dessine valde ett mer humoristiskt tillvägagångssätt: "Åh nej, inte dem" suckar Jesus medan de fyra tecknarna gör intåg i himlen i hans teckning.

Ett av de tidigaste internationella svaren kom från den australiske tecknaren David Pope. Hans bild, föreställande en beväpnad terrorist som står framför en mördad tecknare med texten "He drew first" (engelsk ordvits som kan översättas som både "han drog vapen först" och "han tecknade först", reds anm), fick omedelbart viral spridning.

"I slutändan kan terrorister inte besegra idéer. Vårt uppdrag nu är att fortsätta göra det vi gör, att fortsätta driva med makten och i synnerhet de som utövar den med våld", skriver Pope i samband med publiceringen på onsdagen, enligt AFP.

Sverige reagerar

Även flera svenska serietecknare och satiriker har reagerat med sorg och vrede. "Arne Anka"-tecknaren Charlie Christensen publicerade en tom serieruta med texten "Teckning godkänd av extremister ur alla läger och helt i linje med deras vision för framtiden" på sin Facebook-sida under onsdagen.

"Man har liksom inte mera ord än att detta är ett attentat mot det fria ordet. När jag började teckna var det mest för att jag tyckte det var kul. Inser nu att det börjar bli en nödvändighet", skriver Christensen i samband med illustrationen.

Nina Hemmingsson publicerade på torsdagen en teckning föreställande en kvinna med en brinnande penna i en brinnande värld på Twitter. Även satirtecknaren och "Samir"-skaparen Max Gustafsson kommer att publicera en teckning med anledning av attentatet.

Reaktioner världen över

Över hela världen har tecknare uttryckt avsky och bestörtning, däribland den sydafrikanske tecknaren Jonathan "Zapiro" Shapiro och svenske Lars Vilks, som båda har gjort satir av profeten Muhammed och lever under hot.

- Charlie Hebdos publicering ligger några år tillbaka i tiden och man kunde tänka sig att det skulle glömmas bort, men det gör det ju inte. Det finns uppenbarligen människor som kan gå länge och invänta rätt stund. Det här är en säkerhetsfråga som är väldigt svår att lösa, säger Vilks till TT.

Ett fåtal medier har valt att publicera de mördade satirikernas kontroversiella teckningar, däribland svenska Expressen, spanska Mongolia och amerikanska Huffington Post.

Flera röster, däribland organisationen Reportrar Utan Gränser, uppmanar nu internationella medier att publicera teckningarna som en solidaritetshandling.