Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Skavlan gör sig redo för en ny säsong av "Skavlan" i SVT.

Internationell politik i ”Skavlan”

Den omåttligt populära pratshowen ”Skavlan” är tillbaka med en ny säsong. Från och med nu ska programmet få en mer internationell politisk inriktning.

- Vi vill träffa röster som inte har varit så intressanta för oss förut, säger Fredrik Skavlan.

Politiker har alltid varit frekventa gäster i Fredrik Skavlans soffa. Hittills har bland andra statsminister Stefan Löfvén, norska politikern Gro Harlem Brundtland och Centerns förra partiledare Maud Olofsson intervjuats i programmet. Men inför den nya säsongen har man satsat än hårdare på den inriktningen. Några av avsnitten ska spelas in i USA och då hoppas man få in politiska röster även därifrån.

- En spännande utveckling just nu är att folk blir mer och mer upptagna av internationell politik. Och det som händer i USA och Europa är så pass dramatiskt och skapar ett stort engagemang. Vi vill fortsätta vara ett relevant program och inte bara ”entertainment”, säger programledaren Fredrik Skavlan.

- Jag gillar det för då blir det public service på riktigt. De mest intressanta programmen är de med den största kontrastytan.

Kritik gav nytändning

Att öppna mer för politik inbjuder också till mer tittarkritik. Och kritik är något som Fredrik Skavlan redan har mött mycket av som programledare. Han fick till exempel både ris och ros när han intervjuade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i programmet våren 2015.

- Det intressanta är att för mig har kritiken bara gett en nytändning. I botten av reaktionerna ligger ju ett engagemang för programmet. Mer än 20 år i det här jobbet har lärt mig att vi lever av det engagemanget, inte av att bara vara gillade av alla. Men när jag var yngre skulle jag kanske lättare ha blivit sårad av kritiken och tagit det personligt, säger Fredrik Skavlan.

Starstruck programledare

Det är nu för nionde året och artonde säsongen som ”Skavlan” återkommer i rutan. Formatet är sig likt med några justeringar – bland annat kommer sidekicken Niclas Källner tillbaka för några gästspel under säsongen. Men annars håller sig redaktionen till den etablerade formen. Och kanske är det skönt när enbart gästerna själva kan innebära så mycket spänning.

¬– Jag blir oftast inte så starstruck av personer, men jag kan bli det av en situation. Som när Bill Gates skulle komma och vi hade 20 minuter totalt från det att han landat med sin privatjet till att han skulle vara ute ur studion igen. Och jag är mitt i sändning och plötsligt är han där, i en helikopter från flygplatsen!

- Då kände jag att han är väldigt bra och jag inte är så bra. Jag blev troligen överväldigad av situationen.

I det första programmet, som sänds den 15 september, gästas "Skavlan" bland annat av amerikanska Foo Fighters.