Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Husbands fyller två decennier

Sommaren 1986. Lasse Lindbom, Janne Bark, Niklas Strömstedt och Nisse Nordin intar Kavaljeren iHalmstad. Husbands skapar husbandshysteri, Storgatan blir Sveriges hetaste nöjesgata och nöjeskartan i Halmstads innerstad ritas om för gott.
I sommar är det 20 år, två decennier, sedan det begav sig.

Det ska förstås firas. Med återförening av originalsättningen för en kväll, den 19 juli, på Solgården iTylösand.

– Vi har försökt flera gånger tidigare, men det har inte gått på grund av att medlemmarna i dag har olika karriärer.

– Men nu gick det att få ihop och desto roligare eftersom det är 20-årsjubileum, säger Bosse Anderberg, initiativtagare tillsammans med Jalle Andersson som arrangerar konserten ihop med Hotel Tylösand.

Det var Jalle och Bosse som drev Kavaljeren under heta åren på 80-talet innan Husbands så småningom flyttade en bit uppåt gatan till Hotell Mårtenson.

Men att det blev just Solgården har flera orsaker.

– Dels finns ju inte Kavaljeren kvar, dels behövde vi ett större ställe eftersom vi tror att det kommer mycket folk, för detta är ett unikt tillfälle, bara en konsert. Inget mer.

Bosse avslöjar att första tanken, när Janne Gröning kom med idén, också var att Husbands skulle ha spelat i Tylösand, dit nöjeslivet var centrerat.

– Men vi hittade inget lämpligt ställe och därför fick det bli Kavaljeren, minns han.

Husbands kom att under somrarna på 80– och 90-talet bli en nöjesinstitution på Storgatan. Köerna ringlade långa, "raketen" blev kult liksom bandets "signatur, "Twist & shout".

Gästartisterna avlöste varandra. Ulf Lundell, Gyllene Tider, Marie Fredriksson, Dan Hylander, Anne-Lie Rydé, Wilmer X, Carola, Totta Näslund, Plura Jonsson…

Ingen artist var för stor för att gästa Husbands.

I dag är Lindbom den ende som är kvar från originalbandet. Istället ingår Patrik Lundström, Mats "Gaffa" Karlsson och Pelle Alsing i bandet som genom åren har bytt skepnad vid åtskilliga tillfällen, och där namn som Micke Syd och Frank Ådahl också har passerat revy.

Men onsdagen den 19 juli återförenas alltså gänget som en gång startade husbandsvågen.

– Det ska bli kul att se eftersom man mest jobbade på den tiden och sällan hann se så mycket, säger Bosse som inte vet vilka gästartister som lär dyka upp.

– Men varför skulle inte Dan Hylander komma...? skrattar han.

Bosse poängterar också att det inte enbart handlar om en konsert utan en temakväll. Det vill säga med musiken som spelades då.

– Ja, vi ska damma av alla gamla discjockeys också från den tiden.

JAN-OWE WIKSTRÖM

[email protected]

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här