Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Melika Zakariae hoppas på att ge kvinnliga skribenter en plattform att skriva om spel på.

Hon startar spelsajt utan manliga skribenter

Spelbranschen domineras av män. Nu vill Melika Zakariae genom en ny sajt ge en plattform för andra skribenter.

Idén till sajten Myogaming.se väcktes för bara en och en halv månad sedan. Spelaren Melika Zakariae började undersöka intresset från icke-män att skriva om spel, en kultursfär som ofta hamnat i rampljuset för hur illa män behandlar kvinnliga deltagare.

- Jag har haft tur, för att jag blir behandlad bra. Förutom när jag streamar (sänder video övet nätet som visar när hon spelar), då får jag höra diverse negativa kommentarer. Allt från "gå till köket och laga mig en macka", "gå och ta livet av dig" och "spottar du eller sväljer du" och sådana sexistiska kommentarer. Men av manliga kollegor inom gamersvärlden och branschen har jag fått så mycket stöd, säger hon.

Blandat innehåll

Myogaming står för mind your own gaming, och kan också bli ett svar på eventuella nättroll som kan tänkas kritisera satsningen, ungefär "sköt du ditt spelande (så sköter jag mitt)".

Intresset för att skriva för sajten har varit stort. Hittills har 17 personer knutits till sajten. Förutom kvinnor är även transpersoner och ickebinära (personer som identifierar sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna) välkomna som skribenter.

Även om sajten utseendemässigt och tematiskt inte kommer att skilja sig från andra spelsajter tror Melika Zakariae att det kommer att märkas att skribenterna inte är män.

- Ja, det tror jag definitivt. Det finns en ”om oss”-flik där man kommer att se bilder på alla vi som skriver. Det kommer att vara våra åsikter och tankar.

Bland annat kommer Melika Zakariae berätta hur det är att dejta en annan spelintresserad, så kallad gamer.

- Det kommer att vara lite personligt, det som inte finns någon annanstans.

Är jättenervös

TT: Vad har du för förväntningar?

- Jag hoppas bara att det uppskattas, att det syns och att tjejerna får en plats. Att det inte blir så konstigt att det finns girlgamers. Det ska vara naturligt, säger hon.

24 januari släpps sajten.

- Jag är jättenervös, för det kan vara det största jag gjort, säger Melika Zakariae.