Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Han var som en renässansmänniska"

En renässansmänniska som sög upp kunskap som ett lackmuspapper. Så beskrivs författaren Göran Hägg, som avled i onsdags. Hägg var även debattör, kritiker och docent i litteraturvetenskap.

Bland hans många romaner märks "Hjärtats diktatur", "Lucrezia Borgias fjärde bröllop och andra berättelser" och "Agneta hos kannibalerna". Han skrev även böcker om ämnen som familjen Medici, Italien och Mussolini.

- Han var som en renässansmänniska, som ett lackmuspapper. Allt han läste, behöll han i sin kropp och kunde recitera som en poet. Han drevs av lust och upptäckarglädje och vågade ofta säga inopportuna saker, säger Stefan Hilding, som varit Göran Häggs förläggare på Norstedts under många år. - Ingen människa var oberörd av Göran. Han var ju debattglad och ibland ville han också provocera för att få i gång en debatt.

Precis bokaktuell

Hilding och Göran Hägg träffades så sent som i förra veckan för att prata om Häggs senaste bok om den italienske författaren Gabriele D'Annunzio. Boken har nyligen kommit ut i bokhandeln.

- Han skrev mer och mer om Italien på senare år, i och med att han bodde där, säger Stefan Hilding och fortsätter: - Ville man veta något om italiensk politik och kultur var det ju Göran man gick till.

Under 80-talet skrev Göran Hägg även radiopjäser, och hans "Den svenska litteraturhistorien" och "Praktisk retorik" kom ut i slutet av 90-talet.

"Sög upp kunskap"

Stefan Hilding framhåller särskilt Göran Häggs gärning som fackboksförfattare.

- Han behärskade genren så väl därför att han sög upp kunskap och tillförde egen. Dessutom var hans språk spänstigt och han kunde berätta historier och ge liv till människorna han berättade om. Han var en riktig författare.

2006-2007 vann Göran Hägg frågesporten "På spåret" i SVT tillsammans med sångerskan Caroline af Ugglas. Hon säger att hon blev väldigt ledsen när hon fick höra om hans bortgång.

- Det var inte alls länge sedan jag träffade honom och han var vid så god vigör, säger Caroline af Ugglas till TT.

"Var så trygg"

Hon lärde känna Göran Hägg i samband med den populära tv-frågesporten och har hållit kontakt med honom sedan dess.

- Han var så trygg och härlig, så givmild och godhjärtad och humoristisk. Så det var väldigt roligt att tävla med honom och även rent privat var han väldigt rolig, säger Caroline af Ugglas och fortsätter: - Det finns ju olika sorters människor och han och jag är samma. Vi var lika i lynnet på något sätt.

Göran Hägg insjuknade hastigt i Italien i lördags och avled på onsdagen, uppger SVT. Han blev 68 år.