Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gabriel Jonsson är Sveriges mästerkock 2019. Nu väntar kokboksutgivning och i Visby planerar han att öppna en matstudio.

Han segrade i "Sveriges mästerkock"-finalen

Trots att chokladkakan inte blev som han önskade stod Gabriel Jonsson slutligen som segrare när finalen i "Sveriges mästerkock" avgjordes.

Mycket stod på spel när Gabriel Jonsson och Wichudaporn Chaiyasaeng möttes i finalen, inte minst ett kokbokskontrakt och 250 000 kronor.

I förrättsmomentet var det otroligt jämnt, båda kockarna lyckades övertyga juryn med varsin skaldjurssoppa. Pulsen ökade däremot när det blev dags för varmrätten, Coeur de filét Provencale.

- Jag kunde inte drömma om en bättre varmrätt egentligen, för jag gillar ju klassiska maträtter, säger Gabriel Jonsson.

Tidsbristen var dock nära att sabotera drömrätten, för båda kockarna missbedömde hur lång tid köttet skulle vara i ugnen.

- Jag blev tvungen att trycka på mer värme vilket innebär att köttet inte får den här rosa, fina kärnan som jag vill ha den, men juryn var ju nöjd i alla fall som tur var.

Nära katastrof

Temat för den sista rätten var choklad. Gabriel Jonsson satsade allt på en klassisk brownie, vilken inte blev som han hade tänkt sig.

- Choklad är inte min starka sida, och inte dessert heller, men jag hade en ganska tydlig idé om vad jag skulle göra. Tanken var att bygga rätten runt brownien, ha den centralt i mitten, men nu fick jag ju skrapa av brownien från bakplåtspapperet, så jag fick tänka om helt, säger Gabriel Jonsson.

Han var nervös för vad juryn skulle säga om den kletiga chokladkakan. Oron visade sig vara obefogad, juryns ständige medlem Markus Aujalay menade att desserten fick honom att "glömma tid och rum", och även såg "ljuvlig ut".

- Den var ju god, men den blev fan inte snygg, skrattar Gabriel.

Och när helheten bedömdes stod det klart att Gabriel gick segrande ur den jämna striden.

- Det var så sjukt bara, jag blev helt jävla överlycklig, säger han.

Startar matstudio i Visby

Nu väntar utgivningen av kokboken "Från skog till bord", en säsongsbetonad receptbok med fokus på viltkött, fisk från svenska vattendrag och säsongsgrönsaker.

I övrigt är framtidsplanen att starta en matstudio i Visby, dit företags- och kompisgrupper kan komma för att få mat lagad till sig eller själva laga mat enligt ett "Mästerkock"-liknande upplägg. Tidigare jobbade Gabriel som snickare och drev en egen firma.

- Det är ju kreativa yrken, och jag tycker om att skapa något med händerna, men också i tanken och sedan få ner det på en tallrik eller i en brädhög. Så de skiljer sig inte allt för mycket åt.