Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Halmstadartister njöt av att få möta publik

Den andra upplagan av den coronaanpassade festivalen ”Kulturen tystnar aldrig” lockade återigen många digitala lyssnare. Den här gången kunde också ett 40-tal personer njuta av artisterna på plats på Kulturhuset Najaden.

– Det blev en underbar kväll. Artisterna har ju verkligen saknat att få spela inför publik. Tack vare att webbsändningen ligger kvar, så kan man också dela med sig av sin spelning i efterhand, säger initiativtagaren och programledaren Daniel Sanjay.

Den lokala kulturfestivalen sändes live på Hallandspostens webb under lördagskvällen och följdes då av cirka 1 000 personer. (Se den i efterhand via länken nedan). Erfarenheten från den första festivalen i april är dock att många väljer att gå in i just efterhand.

– Ja, den första sändningen har närmare 10 000 visningar nu. Kombinationen av live och digitalt är egentligen perfekt och ger artisterna en möjlighet att nå ut på ett helt annat sätt, säger Daniel Sanjay.

Tuffa tider för kulturarbetare

Festivalens namn, ”Kulturen tystnar aldrig”, speglar både artisternas uppdämda lust att få spela live, men också det faktum att många kulturarbetare nu har det tufft och faktiskt riskerar att tystna.

– Vi försöker fokusera på det positiva, men visst är situationen allvarlig för många. Alla har drabbats av inställda spelningar och det görs inga nya bokningar. Bara det att då få träffas och ge varandra energi betyder mycket. Alla sitter i samma båt, säger Daniel Sanjay.

Under festivalkvällen gavs också möjlighet att swisha in ett bidrag till de medverkande och på söndagseftermiddagen hade det kommit in cirka 10 000 kronor.

– Även här vet vi nu av erfarenhet att det kommer mer i efterhand så vi väntar någon vecka innan vi fördelar pengarna mellan artister och tekniker. Förra festivalen gav cirka 32 000 kronor.

Bra mix av lokala artister

Den nästan tre timmar långa festivalkvällen på Najaden bjöd på en imponerande mix av lokala artister och allt från rock och country till humor och trolleri.

– Man hade ju möjlighet att anmäla sig och precis som i april så fick vi 5-6 fler som ville vara med än vad det fanns utrymme för. Det visar att det finns potential för ytterligare en festival, men vi får se hur saker och ting utvecklar sig, säger Daniel Sanjay.

Fakta: Artisterna som medverkade

Kvartiåtta – Ett av Halmstads mest aktiva coverband och kvällens husband

Anton Wernebäck – Multimusiker från Halmstad

Mollie Minott – Känd från ”Idol” och ”X Factor”

Humorgruppen Göörglad – Halmstads egen nöjesmaskin

Allan och Joel – Duon kända från Funkisfestivalen i Halmstad

DJ Raad – Dj som expanderar stort i Sverige och även utomlands

Edward & The Hayriders – Svärmorsdrömmen som intar countryfestivaler med sitt countryband

Nina Lois – Halmstadartist, up and coming och bland annat finalist i P4 Nästa

Blomkattdansen – Bandet med det kanske märkligaste namnet? Med musik man vill dansa till!

Felix Fallkvist – Halmstads egen kortmagiker som medverkat på svenska mästerskapen

Honeyburst – Bandet som skulle ta Halmstad till Sweden Rock

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här