Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kulturprofilen dömdes i tingsrätten till två års fängelse. Arkivbild.

Frostenson får vittna för kulturprofilen

Katarina Frostenson tillåts vittna i rättegången mot den så kallade kulturprofilen när fallet tas upp i hovrätten på måndag, rapporterar Dagens Nyheter.

Det är försvaret som har kallat Frostenson, som är poet och ledamot i Svenska Akademien, och som har nära kopplingar till kulturprofilen. Kulturprofilens försvarsadvokat Björn Hurtig vill att Frostenson ska höras om kulturprofilens "personlighet och karaktär".

Både kammaråklagare Christina Voigt och målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz har motsatt sig vittnesmålet, med hänvisning till att det bland annat skulle utgöra karaktärsbevisning, något som inte är vanligt vid svenska rättegångar. Massi Fritz har skriftligt framfört till hovrätten att "vittnesmålet helt saknar betydelse för hovrättens prövning,” skriver DN.

I början av oktober dömde Stockholms tingsrätt kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Mannen, som nekar till anklagelserna, stod åtalad för två våldtäkter som enligt åtalet ska ha skett 2011, men friades i det ena fallet. Alla parter överklagade domen till hovrätten.