Fri entré införs på statliga museer

Regeringen vill införa fri entré vid vissa statliga museer och föreslår i budgetpropositionen att 80 miljoner kronor avsätts för detta. Förslaget är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, skriver Kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Jan-Olov Westerberg, överintendent på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, är glad över beskedet.

- Det är jätteroligt! Genom reformen tror vi att vi har spänsten att nå ut till alla de grupper vi vill nå. Men vi får såklart jobba för att lösa det praktiskt så att vi kan ta emot de nya besökarna på ett bra sätt, säger han.

Den fria entrén infördes 2005 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Den slopades dock när alliansregeringen vann valet 2006.

Moderna och Historiska

Följande museer ska få fri entré enligt förslaget: Armémuseum, Etnografiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Kungliga myntkabinettet, Livrustkammaren, Flygvapenmuseum i Linköping, Marinmuseum i Karlskrona, Medelhavsmuseet, Moderna museet i Stockholm och Malmö, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Statens centrum för arkitektur och design, Världskulturmuseet i Göteborg, Östasiatiska museet.

Jan-Olov Westerberg menar att den fria entrén ger museerna en möjlighet att visa att de inte bara finns till för att förströ besökarna utan även är en gemensam tillgång där alla kan ta del av historien.

ANNONS
- Även vi på Naturhistoriska kan bidra till att visa att världen inte är statisk oavsett när det gäller djur eller människor. Om vi drömmer om en tid med höga nationsgränser så drömmer vi om en tid som aldrig har funnits. Och det är särskilt viktigt att visa på dessa saker just nu, säger han.
ANNONS