Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Framåtblickande mode på Liljevalchs

Kan mode bidra till en bättre framtid? Ja, kanske. Den 25 september öppnar en utställning på Liljevalchs i Stockholm, där såväl modets giganter som nyare stjärnor visar modets möjligheter.
- Det här kommer att bli spektakulärt, utropar Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Rummet han står i lever inte riktigt upp till omdömet i skrivande stund, med sin byggröra och damm som kittlar i näsan. Men skyltdockorna som står uppradade längs väggen ger en föraning om vad som ska komma när utställningen "Utopian bodies - fashion looks forward" öppnar den 25 september.

Visar modets bredd

Här står verk från den kollektion som Alexander McQueen aldrig hann färdigställa före sin död 2010. I ett oansenligt hörn sticker en magnifik svart paljettbeströdd cape av Christian Lacroix fram bredvid skulpturalt stickade skapelser av svenska Sandra Backlund. Mittemot tronar en H&M-klänning i återvunna material. Tidsödande hantverk ställs bredvid snabbmode, men bär samma tanke om hållbarhet.

- Vi ville visa på modets bredd och vad mode egentligen är, säger en av utställningens två kuratorer Sofia Hedman. - Det är ett väldigt stort tema, som vi har försökt bryta ner så att det blir förståeligt för besökaren.

När utställningen öppnar kommer besökarna att få vandra genom elva olika rum inredda efter teman som hållbarhet, motstånd och samhälle, genusidentitet och teknologi. Tanken är att undersöka hur mode kan förändra - både världen och kanske oss själva - genom att ta upp olika tänkbara framtidsscenarion. Både via planerade och genomförda projekt.

- Vi ville titta på modets möjligheter snarare än modets problem. Det är en helt annan utställning som också behöver göras. Här till exempel, har vi en klänning som är gjord av återvunna bildäck, säger Sofia Hedman och pekar in mot ett rum klätt av lastpallar i trä och en skulptural klänning som inte bär många likheter med sitt ursprung.…

Mer än kläder

Utställningen fokuserar också på hur mode kan relatera till kroppen och världen omkring oss. I ett midnattsblått rum ryms ett antal fack som ska fyllas med plagg vilka med teknikens hjälp gör kläder till något mer än kläder. Här kommer besökarna bland annat att få se Pauline Van Dongens solpanelströja som kan ladda upp en smartphone och Navigator Jacket från Wearable Experiments som med en lätt vibration på axeln talar om för bäraren åt vilket håll denne ska gå.

- Det här rummet kommer att se ut som ett rymdskepp när man kommer in. Idén är baserad på hur Jules Verne föreställde sig att kläderna vi skulle ha när vi reser till månen i framtiden, skulle se ut, säger Sofia Hedman.