Konstnärligt. Sabri Sayid Ali har skapat flera alster. En tavla föreställer Syrien, flyganfall och massor med blod. Den han håller i handen är mer lättsam och föreställer jultomten och ett träd.
Konstnärligt. Sabri Sayid Ali har skapat flera alster. En tavla föreställer Syrien, flyganfall och massor med blod. Den han håller i handen är mer lättsam och föreställer jultomten och ett träd.

Flyktingar använder konst för att kommunicera

På Galleri KLO på Dramalogen i Halmstad visas just nu en utställning där flyktingar står för konstnärskapet. Men förutom möjligheten att uttrycka sig kan konsten fungera som ett sätt att mötas.

ANNONS
|

Konstgrupperna ger flyktingar en mötesplats, där man skapar tillsammans. Samtidigt är det bra språkträning, menar de som driver projektet.

–Det är ett väldigt bra sätt att lära sig dels svenska språket och dels om svensk kultur, säger Charlotte Libäck, dramalog och ledare för en av konstgrupperna.

En av flyktingarna som deltar är Kamil Kabbane. Han har haft roligt i konstgruppen.

–Det är väldigt bra att få prova något nytt, och träffa människor.

Flera av hans alster föreställer havet.

–Jag gillar att dyka. Jag har målat från fantasin. Det är första gången jag använder vattenfärg, berättar han.

Hittills finns det tre konstgrupper; en började i våras och de andra två under hösten. Alla på flyktingboendena som vill får vara med.

ANNONS

Flyktingarna är inte konstnärer sedan tidigare, utan vanliga människor som nu har fått prova på att använda konsten som ett uttrycksmedel. Det är salig blandning bland motiven, men kriget i Syrien är ett återkommande tema.

–Man ser att det står War in Syria där, peace-tecknet är där, och det är mycket tårar i flera av verken, säger Charlotte Libäck.

–Och det är mycket rött blod, säger Agneta Lovdal, också dramalog och den som drog igång det hela.

I grupperna har de provat på olika metoder och material.

–Vi har jobbat med allt från kaffe till akvarell, och även papper och tejp, säger Charlotte Libäck.

Några har även jobbat med att sy. Hanan Slek pekar på ett av sina alster, där löv i olika färger är fastsydda.

–Löven symboliserar tårar. Konstgrupperna har varit bra för att få uttrycka sina känslor, säger hon.

Konstgrupperna fortsätter nu och tar nya tag, och dessutom ska verksamheten utökas med en fotogrupp. Utställningen finns kvar på Galleri KLO till 12 februari.

ANNONS