Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lars Winnerbäck är en av Sveriges största artister men också ganska hemlig. I "Winnerbäck – ett slags liv" breddas bilden av honom. Pressbild.

Filmrecension: Winnerbäck – ett slags liv

Som en sällsynt present till alla fans bjuds här på en ambitiös intervjudokumentär där vår kanske mest anonyma superstjärna Lars Winnerbäck berättar om hur det stora vemodet föddes, sitt artisteri och motviljan mot kändisskapet.

Han säger att han avskyr intervjusituationer. Det tar för lång tid att hitta orden och så blir det tyst och då blir den pratglada journalisten nervös och börjar fylla i själv. "Och då tystnar jag ännu mer".

Som en konsekvens av motviljan mot kändisskapet vimlar det inte precis av intervjuer med honom. Men nu, efter snart 20 år som artist, finns i alla fall "Winnerbäck – ett slags liv". Linköpings Bruce Springsteen står för ovanlighetens skull i fokus och under en och en halv timme drygt berättar han om sitt artisteri och en hel del om sitt inre liv.

Det börjar visserligen oroväckande med att Winnerbäck konstaterar att han inte har något att säga, och hans fru Agnes Kittelsen, som håller i mobilkameran säger "shit". Men så lossnar det ändå.

Bland annat berättar han om hur han gick in i en depression efter arbetet med skivan "Hosianna", som han beskriver som tung att skriva. Och så får vi veta hur han började spela på fritidsgårdar för 199 kronor giget med "fyra stycken som spelade kort" som enda publik.

Intervjuerna med Winnerbäck är snygga och de varvas med livfulla konsertscener och några möten mellan honom och artisterna Per Gessle, Melissa Horn och skådespelaren Rolf Lassgård. De konversationerna känns initialt lite aviga men vinner i längden och bidrar till att fördjupa bilden av Winnerbäck. Filmen innehåller också söta iscensättningar där en liten Winnerbäck vantrivs i skolan och plötsligt en dag, när han insvept i en badhanduk klipper tånaglarna, inser livets förgänglighet. Vips är ett stadigt vemod planterat i hans bröst.

Ett grepp som lyfter den i övrigt konventionella filmen är de partier då Winnerbäck läser upp sina egna texter. Hans varma röst flödar fram och ger orden i exempelvis "Söndermarken" en lyskraft som tydliggör just det där som är förklaringen till hans storhet: Han är som vem som helst. Och ändå verkligen inte.