Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nores hemmaplan. Stefan Ljungqvist, Diana Lavesson och Kathinka Lindhe förenas i sitt intresse för Laholmsprofilen Nore Norold. Tio år efter hans död kommer dvd-boxen med Nores långfilmer och en dokumentär om den egensinnige regissören som var verksam i huset vid Hästtorget.

Nore Norolds minne hyllas med dvd-box

Minns laholmarna sin egen Fellini? I samband med Svenska filmdagarna i Laholm släpps regissören Nore Norolds långfilmer i en dvd-box – och han porträtteras i en dokumentär.

Läs tidigare artikel och se filmklipp här!

Satsningen är ett samarbete mellan bokhandlarparet i Laholm, Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist, och föreningen Gamla Laholm.

- Stefan och jag är relativt nyblivna laholmare och visst hörde vi talas om Nore Norold när vi öppnade bokhandeln för snart sex år sedan. Men vi kände att det med åren tystnat kring hans filmgärning och började fundera på att ge ut filmerna, berättar Diana.

När Nore Norold avled 2004 hade han gjort sex långfilmer och en stumfilm. De fanns tidigare att hyra på videokassetter. Diana och Stefan gjorde efterforskningar och fick fatt i filmerna hos en av skådespelarna, Lars Nilsson.

De har överförts till dvd-skivor som kopierats och nu släpps till försäljning tillsammans med Kathinka Lindhes och Lennart Sandéns film om Nore Norold, "Han levde sin dröm".

Journalisten Kathinka - Lindhe har ett personligt förhållande till Nores verk, hon medverkar som radioreporter i hans sista film "Svunnen kärlek" från 2003.

- Ett mord har begåtts vid Glänninge sjö och jag rapporterar. Det var många hallänningar som ställde upp när Nore bad om hjälp, berättar hon.

Nore Norold medverkade själv i filmerna, och han spelade alltid hjälterollen. Hans manus har bristfällig handling och filmerna är amatörmässigt gjorda med enkel teknik och minimala resurser. Ändå har de ett kulturhistoriskt värde, menar Stefan Ljungqvist.

- De är spännande dokument från Laholm. I "Torpar-Kalle kommer till stan" från 1983 rullar ett tåg in på Laholms gamla järnvägsstation – ett scenario som inte finns längre.

Diana Lavesson - fortsätter:

- Det är dåligt men gjort på sånt allvar, Nore trodde på sin förmåga. Filmpubliken får gärna skratta åt filmerna men inte åt Nore.

Kathinka Lindhe är inne på samma linje ifråga om dokumentären, som visas på biograf Maxim på måndag under filmdagarna.

- Jag och filmaren Lennart Sandén tänker oss att skrattet fastnar i vrångstrupen när Nores historia berättas. Alla människor har någon slags bakgrund. Nore växte upp som ett ensamt barn och han förblev ensam livet igenom.

Laholms filmdagar inleds på lördag på Biograf Maxim.

Bild: HP/arkiv