Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Filmkung. Jesper Christensen spelar kung Hakon XII.

Nordiska filmer vid ny klubb

En ny filmklubb har bildats i Oskarström. Det är torsdagar som gäller på Bio Oskar och i höst står fyra nordiska filmer på programmet.

Filmerna har röstats fram av medlemmarna och allra först visas den norska ”Kungens val” den 7 september.

Det är en skildring av kung Hakon XII:s pressade situation 1940 vid den tyska invasionen i Norge. Kungen spelas av de geniale danske skådespelaren Jesper Christensen.

Den 5 oktober är det dags för den uppmärksammade svenska ”Jordgubbslandet”, regisserad av långfilmsdebutanten Wiktor Ericsson.

Filmen handlar om 15-årige Wojtek från Polen som åker till Sverige för att plocka jordgubbar. Han börjar träffa bondens dotter Anneli, vilket resulterar i ett komplicerat och ojämlikt förhållande.

Den tredje filmen, den finländska ”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” visas 9 november. Olli Mäki har sommaren 1962 chansen att bli världsmästare i fjäderviktsboxning. Men då måste han gå ner i vikt och koncentrera sig på matchen, vilket är ett problem då han förälskar sig i Raja.

Filmhösten i Oskarström avslutas med ”Heartstone” den 7 december. Det är en skildring av två unga tonåringar, Thor och Kristján, deras vänskap och vardagsproblem i en avlägsen fiskeby på Island.