Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med konst i blickpunkten. Joakim Andersson tar en titt på skulpturen ”Neptunus” på Norre torg. Mannen bakom verket, Peter Mandl, är en av 30 konstnärer som Joakim har pratat med och filmat.

Joakim har filmat hos konstnärer

Joakim Anderssons gjorde hembesök hos 30 konstnärer i Halmstad och filmade i deras ateljéer. På lördag har ”Halmstad konstnärsklubb” premiär på Länsmuseet.

Joakim Andersson har gjort en rejäl rundmålning över kommunens konstliv. Under hela sommaren åkte han runt och hälsade på i olje- och terpentindoftande ateljéer, satt och pratade bland hel- och halvfärdiga tavlor och filmade konstnärerna i arbete.

– Det är 30 medverkande som får cirka tre minuter var, säger Joakim som har redigerat filmen under hösten.

På lördag är det premiär på Länsmuseet i samband med vernissagen för Halmstad konstnärsklubbs julutställning, där filmen kommer att rulla under de fyra dagar som utställningen pågår.

– Sedan kan man väl tänka sig att någon eller några konstnärer lägger ut sekvenserna om sig själva på sin hemsida, säger Joakim.

Han är 20 år och har sin filmiska bakgrund vid medieprogrammet på Sturegymnasiet, där han gjorde thrillern ”På håret” med några kompisar. Sedan i somras driver han bolaget Directors cat och filmar bland annat vid Halmstadtravet och olika sportevenemang.

Det var i våras han fick en förfrågan från Stefan MÅS Persson, en av medlemmarna i Halmstad konstnärsklubb, om att göra en presentationsfilm där varje konstnär fick visa upp sig.

– Från början skulle 19–20 vara med men det blev betydligt fler, säger Joakim med ett skratt.

Han har under sina ateljébesök ställt frågor som hur, när och varför, och låtit konstnärerna berätta om vad de gör och vilka tekniker de använder etcetera.

– Det har varit väldigt inspirerande. Det känns som om jag kan se bilder på ett annat sätt i dag, vilka tankar som ligger bakom och – inte minst – det stora jobb som konstnärerna lägger ner.

– En annan sak som har slagit mig är stillheten, tystnaden i ateljéerna där de jobbar ensamma hela dagarna.

Det har Joakim själv fått prova på under de många timmar som han har redigerat filmen i föräldrahemmet på Furet.

– Det har fungerat bra även om jag har behov av ljud omkring mig. Ibland sätter jag på ett debattprogram på tv utan att lyssna, bara för att höra röster.

Joakim har haft gott om jobb sedan han gick ut gymnasiet våren 2008, ofta stora projekt som har överlappat varandra.

– Men nu har jag inget sådant på gång och det känns bra. Jag vill prova mig fram och göra lite mindre saker, som musikvideor.

– Men det första jag ska göra när ”Halmstad konstnärsklubb” är färdig, är att gå ut och träffa mina vänner igen. Jag har saknat dem.