Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Märkt. Symbolen för dödsrelikerna som Rebecca Nordström nyligen låtit tatuera in mellan skulderbladen är en känd symbol ur den sista boken om Harry Potter. Bokmal. Rebecca Nordström är ingen läsfantast, men sedan böckerna om Harry Potter fångade henne har hon inte kunnat sluta läsa om den unge trollkarlen. I morgon sitter hon självklart bänkad på biografen när ”Harry Potter och halvblodsprinsen” har biopremiär. Lärare och elever. Professor Severus Snape (Alan Rickman) och professor Minerva McGonagall (Maggie Smith) undersöker ett mystiskt halsband som orsakat stor skada för en av eleverna på Hogwarts. I bakgrunden står Hermione, Ron och Harry.

Harry Potter är central i Rebeccas liv

Varje dag, under tre års tid, har Rebecca Nordström lyssnat på ljudböckerna om Harry Potter. Hon kan historiens alla vändningar utantill och är kanske en av alla svenska ”mugglare” som vet mest om den unge Hogwarts-trollkarlen.

Det behöver säkert inte tilläggas att Rebecca Nordström har samtliga av Harry Potter-böckerna i sin samling. Att hon i egenskap av Harry Potter-fantast dessutom har tilläggsböckerna ”The tales of the beedle bard”, en sagobok som figurerar i Harry Potter-serien för att huvudkaraktären ska kunna slutföra sitt yttersta uppdrag, ”Quidditch genom tiderna”, som förklarar hur det fiktiva bollspelet utövas, och ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”, boken om alla magiska odjur som förekommer i böckerna, får väl inte heller någon att trilla av stolen.

Men kan det verkligen stämma att hon har lyssnat på ljudböckerna om den uppenbarligen så förtrollande trollkarlen varje dag i tre år?

– Jag väljer kapitel och bok efter vilket humör jag är på. Vissa dagar känner jag för att höra om en arg Harry Potter, andra dagar kan jag vara sugen på någon annan sinnesstämning, förklarar Rebecca Nordström jakande.

Att podcast, som gör det möjligt att köpa J K Rowlings ljudböcker via den digitala musikaffären Itunes, är som en skänk från ovan kan vem som helst förstå.

– Det var lite jobbigt när jag fick bära runt på alla cd-skivor och en skivspelare varje dag.

Allt började under tidiga högstadiet när Rebeccas lärare började högläsa ur ”Harry Potter och de vises sten” för klassen. Rebecca fastnade snart för handlingen men tyckte att det kändes segt att bara få höra berättelsens fortsättning en gång i veckan.

– Jag gillade inte alls att läsa tidigare men pappa uppmuntrade mig genom att ge mig den första boken i present, berättar hon.

Innan det var dags att börja ”sjuan” hade Rebecca läst klart fram till den tredje delen av serien och fick därefter snällt börja vänta på de kommande Harry Potter-böckernas releasedatum.

– Att berättelsen utspelar sig i en annan dimension av vår verklighet fascinerar mig. I många andra fantasyserier har huvudrollskaraktärerna från början givna egenskaper. Att Harry, Hermione, Ron och de andra måste lära sig trolldom och magi känns realistiskt, tycker Rebecca.

2001 blev hon medlem på hemsidan Hogwarts.nu. Sidan startades av studenter på Högskolan i Halmstad och blev en populär community bland Harry Potter-fansen men tvingades lägga ner bara några år senare eftersom filmbolaget äger rättigheterna till namnet på skolan för häxkonster och trolldom.

På sajten kallade sig Rebecca för ”Winkysen”, efter den kvinnliga husalfen Winky som förekommer i den fjärde boken, och träffade där många vänner med samma intresse.

– Sidan blev en kanal för oss som älskar Harry Potter. Jag var online där nästan lika mycket tid som jag var närvarande i mitt verkliga liv, konstaterar hon.

Att tillbringa så många timmar i cyberrymden fick ibland konsekvenser i vardagen.

– I dag kan jag till viss del ångra att jag förbisåg min egen verklighet och inte la ner så mycket tid på att skaffa kompisar under gymnasietiden. Det hade varit betydligt enklare om jag bodde i en större stad där fler hade samma intresse, förklarar hon.

När Hogwarts.nu tvingades att stänga gjordes det hela med en avslutningsfest i Stockholm. 400 Harryfierade fans åkte till huvudstaden för att samlas till en stor fest i Gamla stan. En av dem var, såklart, Rebecca.

– När de två sista böckerna släpptes på engelska var jag också uppe i Stockholm och väntade i tolv timmar utanför bokhandeln. Som tur är har boksläppen alltid varit på sommaren, så det har aldrig behövt gå ut över skolan.

För några veckor sedan blev ett av hennes stora mål förverkligade. En tatuering med anknytning till Harry Potter lyser svart mellan skulderbladen.

– Det har aldrig varit någon tvekan om att jag skulle göra en tatuering, bara när. Jag valde att göra en symbol för dödsrelikerna som handlingen kretsar kring i den sjunde och sista boken. Dödsreliken blir avgörande för hela berättelsens slutgiltiga upplösning, förklarar hon och försäkrar att hon aldrig kommer att ångra sig.

– Jag har levt med historien så länge nu. Tatueringen kommer alltid att stå för något som varit en stor del av mitt liv.

Vad tyckte du om seriens slut, det har ju varit lite omtalat?

– Epilogen var en stor besvikelse! Den kändes alldeles för lättvindig, jag hade velat veta så mycket mer... Men själva utgången och det sista samtalet mellan Harry och Voldemort är helt fantastiskt.

I morgon går filmatiseringen av den näst sista boken om Harry Potter upp på biograferna. Rebecca Nordström får inte med sig pojkvännen Klas, som inte alls har samma intresse för fantasyserien, däremot följer gärna pappa Torbjörn med.

– Det är just det som är så häftigt, pappa är 50 år och jobbar med kylteknik men har ändå behållning av historien.