Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Ett filmprojekt som ser förmågor framför brister

Att leva med en funktionsnedsättning innebär inte sällan att man bedöms efter sina brister. Filmen ”Mer än du ser” vill få folk att lyfta blicken och se förmågorna. På måndag kväll framträder gänget bakom filmen vid finalen i Funkismello på Cirkus i Stockholm.

I ”Mer än du ser” skildrar personer med olika funktionsnedsättningar sina personliga upplevelser. Berättelser om vardagliga svårigheter, fördomar och brist på förståelse från andra, vävs på ett poetiskt sätt samman med glädjeämnen, som kärlek och passion.

Personerna i filmen har själva arbetat fram manus och idéer.

– Sedan har jag och Hatte hjälpt till med det dramaturgiska, berättar fotografen Jonas Gerdle, som tillsammans med Hatte Bärtilsson, regissör, är initiativtagarna till filmprojektet.

Tanken var dock en annan från början.

– Vi kom fram till att vi skulle göra teater med ungdomar för att få dem att engagera sig i föreningsverksamhet. Så vi bad de föreningar som är bundna till Husknuten att ställa frågan ”Vill ni spela teater?” till sina medlemmar, berättar Jonas Gerdle.

Husknuten är en samlingspunkt för 20 handikappföreningar. Gensvaret där blev stort, ett tjugotal personer hörde av sig och var intresserade. En av dem är Casper Bengtsson, som lever med en mycket sällsynt muskelsjukdom. En sjukdom som han fick vänta i tio år på att få diagnosisterad. Om detta berättar han i ”Mer än du ser”, precis som de andra som syns i filmen berättar sina historier.

– Jag har lärt mig mycket mer om hur andra personer har det med sina sjukdomar, säger Casper Bengtsson.

Hans mamma, Carina Bengtsson, har också deltagit i projektet.

– Även om personerna i filmen har olika funktionsnedsättningar har de liknande problem. Man kämpar mot skola, arbetsgivare och försäkringsbolag, säger hon.

Det har fört deltagarna i filmen samman. Och snart bär det av till Stockholm och Cirkus. Där ska ”Mer än du ser”-gänget på måndag framföra låten som hörs i filmen, ”Alla är lika mycket värda”, under pausen av Funkismellons riksfinal.

Det är viktigt att det görs projekt som ”Mer än du ser” tycker både Carina Bengtsson och Jonas Gerdle.

– Den psykiska ohälsan bland ungdomar med funktionsnedsättning har ökat, därför är det viktigt att fånga upp dem och låta dem blomma ut, säger Carina.

– Det finns så mycket resurser hos de här ungdomarna, men många ser till vad de inte kan, i stället för att se allt de kan, säger Jonas.

De andra som medverkar i filmen är: Carolin Johansson, Jonathan Vennman, Björn Lindström, Isak Löfgren, Mellissa Moreno, Kevin Boström, Linda Wahlberg samt föräldrar och assistenter.