Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Delia Carolan.

Delia Carolan jobbade som assistent vid inspelningen av ”The Square”

Under fredagen har Ruben Östlunds Oscars-aktuella ”The Square” svensk biopremiär. En av dem som har jobbat med filmen är Delia Carolan, uppväxt i Halmstad.

Jag får väl börja med att gratulera. I onsdags blev det ju klart att ”The Square” blir Sveriges Oscarsbidrag.

– Det är himla roligt. Det är nästan svårt att greppa att jag har varit med om inspelningen, och så kände jag även när filmen vann Guldpalmen i Cannes i våras. Men det är inte konstigt att ”The square” uppmärksammas och jag tror att Ruben har stor chans att vinna en Oscar.

Du jobbar oftast som kostymassistent vid inspelningar men i ”The square” var du assistent till Elisabeth Moss, som spelade den kvinnliga huvudrollen. Vad fick du göra?

– Jag fanns hela tiden vid hennes sida under de två veckor hon filmade i Göteborg och Tyskland. Jag höll koll på hennes tider och såg till att hon fick all nödvändig information. Hon var väldigt trevlig.

Gjorde du något mer vid filmen?

– Ja, jag var koordinatior för inspelningen i Sverige, vilket innebar att jag bland annat var med vid planeringen och hade ordning på teamets resor och hotell.

Vad gör du annars som kostym-assistent?

– Det handlar om att förverkliga kostymörens visioner. Jag är med vid inspelningen och ser till att skådespelarnas kläder stämmer i alla scener. Om en jacka är knäppt i början av en scen ska den även vara det mot slutet.
 

Jag har förstått att du arbetar med reklam men även med filmer som Jesper Ganslandts ”Blondie” och tv-serier som ”Ack Värmeland” och ”Ettor och nollor”. Finns det något uppdrag du gärna vill berätta om?

– Ja, jag har jobbat en hel del med regissören Johan Renck och var med när han filmade David Bowies två sista videor – ”Black star” och ”Lazarus” – i New York 2015. Bowie skulle bland annat ha en skjorta som Johan ville patinera, det vill säga få den att se mer gammal och sliten ut. Jag provade med ett sänka skjortan i ett te-bad och alla blev nöjda.