Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Allan Svensson i nya Emil-filmen

Nu är det klart vilka som gör rösterna i den nya Emil i Lönneberga-filmen. Allan Svensson spelar pappa Anton och Elisabeth Carlsson mamma Alma. Astrid Lindgren själv står för berättarrösten.

I slutet av förra året blev det känt att produktionsbolaget Filmlance arbetar på en ny animerad långfilm om Emil i Lönneberga.

Vid en pressträff i Astrid Lindgrens gamla lägenhet på Dalagatan i Stockholm med anledning av karaktärens 50-årsjubileum visades på tisdagen de första scenerna ur filmen "Emil och Ida i Lönneberga".

Då offentliggjordes också vilka som gör rösterna till de klassiska karaktärerna.

Allan Svensson gör pappa Anton, Elisabet Carlsson hörs som mamma Alma, Lindy Larsson spelar drängen Alfred och Rebecka Englund står för pigan Linas röst.

Barnskådespelarna Gustav Föghner och Tilda Ramde gör rösterna till Emil respektive Ida.

- Det svåra med att hitta röster är att de gamla filmerna, med Allan Edwalll som Anton, är så populära och bra. Då måste man tänka, letar vi efter Allan Edwall eller Emils pappa? Till slut kom vi fram till att vi bara måste hitta den allra bästa skådespelaren för rollen, säger Lars Blomgren, producent för filmen.

Berättarrösten i filmen är Astrid Lindgrens egen.

- Vi följer böckerna till 100 procent och hon läste in alla historierna. Det knyter ihop allt på ett fint sätt, hon hade en fantastisk röst, säger Lars Blomgren.

Per Åhlin, som tidigare gjort "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" och "Resan till Melonia", leder arbetet med att omvandla Björn Bergs illustrationer från Emil-böckerna till klassiskt animerad film.

Allt under överinseende av Astrid Lindgrens och Björn Bergs familjer som har arbetat nära filmbolaget under hela processen.

- Jag har sett de första provfilmerna och tycker att Per Åhlin har lyckats väldigt bra med att återge Björn Bergs teckningar, något som inte alls är lätt att göra så att det blir igenkännbart, säger Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

"Emil och Ida i Lönneberga" får biopremär på juldagen.