Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stieg Larsson vid sitt skrivbord på dåvarande arbetsplatsen TT i Stockholm i mitten av 1980-talet. Arkivbild.

Film om Stieg Larsson kommer på bio

I höst kommer filmen om Stieg Larsson. Om Millennium-böckerna, men också hans kartläggning av extremism.

- Stieg Larsson var ju egentligen inte deckarförfattare, förrän kanske de två till tre sista åren i sitt liv, säger Henrik Georgsson, regissör till tv-serien "Bron", och mannen bakom den nya filmen.

- Det han framförallt höll på med sedan han var kanske 15–17 år gammal var att intressera sig för högerextremism och nazism i Sverige, vilket han också kartlade, säger Georgsson till Aftonbladet.

Arbetet med dramadokumentären har i all tysthet pågått i två års tid, då regissören och hans medarbetare har pratat med Stieg Larssons släktingar och vänner både från barndomen och vuxenlivet, samt gått igenom alla hans texter, berättar Henrik Georgsson för tidningen.

- Det känns som att han hade två sidor. En fakta-Stieg och en fantasi-Stieg, som han kombinerade i böckerna. Jag blev fascinerad av Stiegs liv och hans kamp för ett öppet demokratiskt samhälle med yttrandefrihet.

- Han brann för de här frågorna och var väldigt tidig med att se det samhälle som vi ser i dag och varna för det, säger Henrik Georgsson till Aftonbladet.

Filmen "Mannen som lekte med elden" går upp på bio i höst.

Stieg Larsson avled i hjärtinfarkt 2004. Då hade han skrivit tre Millennium-deckare, som började ges ut året efter. Succén blev så stor att förlaget, Norstedts, sedermera anlitat författaren David Lagercrantz för att fortsätta bokserien.