Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Josefin Nilsson. Arkivbild.

Film om Josefin Nilsson väcker reaktioner

En ny dokumentär om Josefin Nilsson väcker starka reaktioner. Filmen släpptes i fredags och sociala medier fylls av kommentarer kring vad som framkommer om sångerskans liv.

Josefin Nilsson, artist, skådespelare och firad sångerska i Ainbusk, avled plötsligt 2016 efter en tids sjukdom, bara 46 år gammal. I dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" skildras hennes liv som artist, men också en mindre känd och betydligt mer dunkel sida av hennes liv då hon misshandlades svårt av en man hon hade en relation med.

Omedelbara reaktioner

I dokumentären framkommer att Josefin Nilsson hade planer på att skriva en bok om sina erfarenheter, men den hann aldrig bli verklighet. Hennes syster Marie Nilsson Lind berättar också om Josefin Nilssons mardröm och beskriver de fysiska skador sångerskan fick av misshandeln som bidragande till hennes död.

Dokumentären lades ut på SVT Play på fredagen och reaktionerna kom omedelbart. Ämnet har dominerat sociala medier under helgen med hashtaggen #brinnförjosefin som en av de mest diskuterade på Twitter. Utanför mannens arbetsplats hölls även en stor ljusmanifestation på lördagskvällen.

"Välkommen debatt"

Nu kommenterar dokumentärens skapare och producent, Anna-Carin Stenholm Pihl, reaktionerna.

”Det här är en berättelse med fokus på en folkkär artist och hennes unika konstnärskap(...) Det är Josefins berättelse. Och Maries berättelse. Att inte nämna några namn eller andra utpekande detaljer är ett medvetet val, för vi har aldrig velat ha fokus på gärningsmannen. Självfallet är den stora debatten om våld i nära relationer oerhört viktig och välkommen", skriver hon till TT.

"Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" sänds den 29 mars i SVT2.